Mobila Alfa, ultima comandă! Ultimii 44 de angajați ai firmei orădene au fost lăsați fără slujbă

Data publicării:
BETA mobila alfa

În perioada sa de glorie, în anii '80, fabrica Mobila Alfa avea 2000 de angajați. Muncitorii produceau mii de piese în fiecare zi, majoritatea pentru export în Uniunea Sovietică. Se spunea atunci că valuta adusă în țară de fabrica orădeană echivala cu încasările stațiunii Băile Felix.

În anii '90, Mobila Alfa a pierdut una dintre cele mai importante piețe de desfacere: țările din fosta URSS. A urmat privatizarea și o dată cu ea a început declinul fabricii. Criza economică a fost cea care a pus capăt oricăror tentative de redresare.

„Greutatea a apărut foarte mult din 2010-2011, după criza economică, de când nu se mai construiesc, nu se mai mobilează apartamente, piața Rusiei a scăzut, piața Ucrainei a scăzut", susţine Dorin Mărginean, încă angajat al fabricii Mobila Alfa Oradea. 

De la privatizare, la faliment

Mobila Alfa a schimbat mai mulți proprietari. Conform declarației de avere din decembrie 2005, liderul PDL Vasile Blaga a vândut atunci cele 44 procente pe care le deținea la Mobila Alfa, denumită atunci Mobimod SA Oradea. Peste cele peste zece mii de acțiuni Blaga a primit 308.000 de euro de la o firmă administrată de controversatul om de afaceri Gheorghe Mudura. Acesta din urmă a fost arestat anul trecut pentru spălare de bani și evaziune fiscală.

Fabrica de mobilă și-a continuat prăbușirea, la capătul căreia a așteptat-o falimentul.

„Tribunalul Bihor prin încheierea dată în 30.09.2009 a dispus deschiderea procedurii generale de insolvență privind societatea mobila Alfa și a fost numit administrator judiciar, iar prin sentința dată în 28 mai 2014 s-a dispus intrarea în faliment", confirmă  Adriana Heredea, grefieră la Tribunalul Bihor.

La mijlocul lunii august a acestui an, ultimii 44 de angajați au aflat că posturile le-au fost desființate.

Referatul lichidatorului judiciar
„Art.1 SC Mobila Alfa SA - societate aflată în faliment - desființează 44 de posturi din totalul de 44 de posturi existente în cadrul societății, datorită faptului că, din punct de vedere economic și financiar, societatea nu mai are posibilitatea de a le menține, dovadă fiind faptul intrării societății în faliment, conform sentinței nr.5018/28.05.2014 pronunțată de Tribunalul Bihor în dosar nr. 5951/111/2009"

Chiar dacă Tribunalul a fost notificat de decizia lichidatorului judiciar, agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă nu a fost anunțată, așa cum cere legea, în legătură cu desființarea tuturor posturilor din fabrică. 

„Încheiem ultimele comezi speciale pe care le avem și ce mai avem pe flux și în data de 10 septembrie practic fabrica se închide", spune, cu amărăciune, Dorin Mărginean.

După 28 de ani de muncă în cadrul fabricii de mobilă din Oradea, muncitorii recunosc că nu știu ce vor face de acum înainte.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri