Mocăniţa din Maramureş, salvată de nemţi

Data publicării:
mocanita 010615.mp4.Still001

Şuieratul mocăniţei din Vişeu de Sus se aude neîntrerupt de peste opt decenii. A fost construită după Primul Război Mondial, pentru transportul lemnelor. De peste zece ani, însă, îi plimbă pe turişti pe unul dintre cele mai frumoase trasee din ţara noastră-Valea Vaserului. Trenul cu aburi este administrat de şapte ani de un neamţ căsătorit cu o româncă din zonă.

"Eu sunt din Bavaria, am crescut în apropierea unei căi ferate şi am avut contact cu acest mediu. Visul meu a fost dintotodeauna să am de-a face cu o locomotivă cu aburi", spune Andreas Karlstetter, administratorul CFF Vişeu de Sus.

Venit în Maramureş cu afaceri, Andreas nu s-a îndrăgostit doar de locurile de aici, ci şi de oamenii pe care i-a întâlnit. În 2007, o tânără i-a schimbat destinul pentru totdeauna. Împreună cu Ioana, cea care un an mai târziu i-a devenit soţie, Andreas a decis să se îmbarce în trenul al cărui destin avea să-l schimbe definitiv.

"Una din primele amintiri care le am aici pe Valea Vaserului mă duce la momentul logodnei noastre. Eu şi soţul meu ne-am sărbătorit aici în 2008 logodna şi cumva poate acesta a fost momentul în care noi ne-am legat şi sufleteşte de acest loc", povesteşte Ioana Coman Karlstetter.

Aşa a început readucerea la viaţă a mocăniţei de pe Valea Vaserului care a însemnat multă muncă, dar şi încercări. Cea mai grea a fost în 2008, când Maramureşul era lovit de inundaţii devastatoare şi soţii Karlstetter s-au trezit cu tronsoane întregi de cale ferată spulberate de ape.

"Am fost susţinuţi de o fundaţie din Elveţia, care a reuşit prin fonduri să pună în mişcare prima garnitură turistică, iar cu timpul au fost completate de multe alte locomotive."

Turiştii care se îmbarcă în mocăniţă sunt încântaţi de frumuseţea locurilor. Traseul de 21 de kilometri începe în oraşul Vişeu de Sus şi se termină în staţia Paltin.

"Din toată Europa vin turişti care acum ne cunosc şi noi pe ei şi ei pe noi şi le place foarte mult Valea Vaserului şi mocăniţa că-i ca o bijuterie. Aşa au spus", îşi aminteşte Vasile Andreica, mecanic de locomotivă.

Un drum cu Mocăniţa costă 33 de lei pentru elevi şi 46 de lei pentru adulţi. După şapte ani de aventură în Maramureş, familia Karlstetter are planuri noi: un muzeu al satului, locuri de joacă pentru copii şi trasee de bicicletă pentru turiştii care vin în număr din ce în ce mai mare în această zonă. Anul trecut, peste 23 de mii români şi străini au trecut prin gara Vişeu de Sus, cei mai mulţi atraşi de călătoria cu mocăniţa.

Reporter: Diana Grad
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri