Modernizările aduse Aeroportului din Oradea au fost inspectate de reprezentanţii Autorităţii Aeronautice

Data publicării:
aeroport 1

Reprezentanţii Autorităţii Aeronautice Civile au verificat în ultimele zile lucrările la pista Aeroportului din Oradea. În prima fază, controalele s-au făcut la sol, după care un avion a efectuat mai multe decolări şi aterizări consecutive.

"În urma celor două zile care se vor desfăşura zboruri,autoritatea va emite certificatul că Aeroportul poate opera în conformitate cu proiectul care a fost realizat", a explicat Gheorghe Pasc, directorul Aeroportului Oradea.

Pista Aeroportului din Oradea are acum o lungime de 2100 de metri, o lăţime de 45 de metri, iar rezistenţa asfaltului a fost crescută, astfel că vor putea ateriza şi avioane de mari dimensiuni.

"Grosimea sistemului rutier de la pământ este de aproximativ un metru şi jumătate. Este o îmbunătăţire a pământului natural cu 30 de centimetri de liant hidraulic, după care s-a aşternut un strat de fundaţie de balast 50 de centimetri şi betonul rutier de 38 de centimetri pe pistă", susţine Bogdan Partenie, manager de proiect.

Refacerea pistei nu a fost singura investiţie făcută cu cei 130 de milioane de lei asiguraţi în mare măsură din fonduri europene.

"S-a construit o platformă nouă, care are capabilitatea de a menţine şase avioane concomitent, o cale de rulare Bravo de 900 de metri, o cale de rulare Alfa care are o lungime de aproape 100 de metri. S-a construit o uzină electrică nouă, care susţine balizajul luminos al pistei", a detaliat directorul Aeroportului Oradea.

Balizajul luminos se încadrează în categoria a doua, ceea ce va permite traficul aerian şi în condiţii meteo mult mai grele decât până acum. Toate lucrările de la Aeroportul din Oradea sunt acum în faza de recepţionare, un proces greoi, spun reprezentanţii Consiliului Judeţean.

"După ce se încheie această perioadă încărcată putem să stăm în adevăratul sens al cuvântului cu fiecare dintre cei cu care am început discuțiile de aproximativ doi ani pentru viitoare curse", a declarat Horia Carţiş, şeful de cabinet al preşedintelui CJ Bihor.

Anul trecut, Aeroportul din Oradea a fost tranzitat de aproximativ 42 de mii de pasageri.

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri