Modificări la Universitatea din Oradea: un examen poate fi dat de trei ori şi a fost introdusă taxa de disciplină

Data publicării:
universitate

Potrivit noilor prevederi, studenţii pot susţine un examen de trei ori: o dată în sesiunea obişnuită, a doua oară în săptămâna de după sesiune şi ultima oară în sesiunea de restanţe din toamnă. La aceasta din urmă tinerii pot participa doar dacă s-au prezentat la cel de-al doilea. În varianta sa anterioară regulamentul le impunea tinerilor care nu promovau restanţa să refacă disciplina.

O altă modificare îi vizează pe studenţii din anul terminal. Până acum cei care aveau cel puţin 30 de credite acumulate, dar nu erau integralişti, trebuiau să plătească taxa anuală de şcolarizare ca să se reînscrie în anul terminal. De acum încolo, pentru reînscriere vor plăti doar taxa de disciplină. Studentului i se va acorda de două ori posibilitatea să se reînscrie în ultimul an plătind aceasta taxă.

"Taxa este proporţională cu numărul de credite. La o taxă de trei mii de lei anuală de studiu, unde avem 60 de credite, la o disciplină unde ai trei credite restanţa înseamnă 150 de lei taxa de refacere a disciplinei", susţine prof. dr. Constantin Bungău, rectorul Universităţii din Oradea.

Alexandru Roşca, prorectorul Universităţii din Oradea, completează: "Au fost situaţii în care, după un an de refacere a anului terminal, în regim cu taxa de disciplină, mai erau studenţi care aveau una sau două restanţe. După care se pot reînscrie la cerere tot în ultimul an, dar cu taxă integrală de şcolarizare, evident mult mai mare."

Tinerii spun că modificările din regulament reprezintă un avantaj pentru ei.

"Mai ales pentru noi, studenţii, care nu toţi avem situaţia financiară destul de bună."

"Nu ar fi normal ca după ce ai învăţat probabil tot anul să fie nevoie să plăteşti foarte mulţi bani în plus pentru un moment de neatenţie."

Anul acesta la Universitatea din Oradea sunt şase mii cinci sute de locuri la nivelul de învăţământ de licenţă. Cu patru zile înainte de finalizarea înscrierilor şI-au depus dosarele cu puţin peste 2 mii de candidaţi.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri