Muzeul Țării Crișurilor renunță la custodia rezervației Lacul cu nuferi din Băile 1 Mai

Data publicării:
muzeu custode

Muzeul Ţării Crişurilor a devenit custode al Rezervaţiei Naturale Pârâul Peţea în urmă cu trei ani. Studiile făcute de specialiștii instituției au arătat că nivelul lacului cu nuferi a scăzut de la un an la altul. Situația s-a agravat în ultima perioadă.

"Minimul istoric s-a atins sâmbătă, acum la - 1 metru 70 faţă de nivelul optim al lacului, cota 0, iar suprafaţa apei s-a redus cu mai puţin de 2%", a remarcat Radu Huza, responsabil al ariilor protejate din custodia muzeului.

Secarea izvoarelor termale este pusă de custodele rezervației pe seama exploatării excesive a zăcământului de sub stațiunile Băile Felix și Băile 1 Mai. 

Muzeul a cerut autorităților să reducă exploatarea apei termale, să contorizeze consumul acesteia șI să nu dea alte licențe de exploatare. Cum aceste propuneri nu au fost aplicate, instituția și-a anunțat intenția de a renunța la custodia lacului cu nuferi.

"Noi ne menţinem intenţia, încă o dată subliniez intenţia de a denunţa această convenţie, tocmai de a-i responsabiliza pe cei care până acum nu au fost responsabili sau nu au vrut să fie responsabili", susţine Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.

Distrugerea Rezervaţiei Naturale Pârâul Peţea, unicul habitat termal din Europa, ar putea duce la penalizarea României. Autoritățile atrag atenția că amenda ar putea depăși ca valoare decât costurile de refacere a lacului cu nuferi.

"Dacă ajungem în această situaţie în care Comisia Europeană să declanşeze procedura de infrigement, în acel moment România va plăti scump. Vom plăti fiecare dintre noi pentru ceea ce se întâmplă acolo şi rezultatul va fi închiderea totală a extracţiilor de apă", avertizează Claudiu Pop, prefectul de Bihor.

Intenția Muzeului de a renunța la custodia lacului cu nuferi va fi discutată în septembrie la o ședință a Ministerului Mediului. Oricare ar fi decizia finală, specialiștii orădeni promit că își vor oferi în continuare serviciile pentru salvarea rezervației.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri