Navetă de sute de kilometri. Mii de muncitori vin din tot judeţul la serviciu, în Oradea

Data publicării:
navetisti 290414

"Mă trezesc la 4 şi 15 minute şi până aici fac cam 30 de kilometri."

În fiecare dimineaţă, Ana Maria Oprea are acelaşi program. Şi-a găsit un loc de muncă la o fabrică de pantofi din Oradea şi face naveta din comuna în care locuieşte. La fel procedează câteva mii de muncitori, care parcurg chiar şi 150 de kilometri în fiecare zi până în reşedinţa de judeţ. Navetiştii vin din Salonta, Aleşd ori Valea lui Mihai, oraşe aflate la 40 ori chiar 70 de kilometri distanţă de reşedinţa Bihorului. Pentru ei, compania de transport local din Oradea a înfiinţat linii speciale.

"Foarte multe persoane care locuiesc în jurul municipiului Oradea vin să muncească aici. Numărul acestora este de aproximativ 20 de mii de persoane", confirmă Viorel Pop, directorul tehnic al companiei locale de transport din Oradea.

Alţi muncitori fac naveta cu mijloace de transport puse la dispoziţie de patronii care nu găsesc în Oradea numărul necesar de angajaţi.

"Trebuie să apelăm la oameni din zone limitrofe. De la 10-15, 30 de kilometri îi aducem de multe ori. Nu au cu ce să vină, îi ducem", susţine Mihai Banea, administratorul unei firme de amenajări de spaţii verzi.

"Mergem cu 11 autobuze şi ne costă 20 de mii de euro în fiecare lună să ducem personalul în fabrică", explică Antonio Sargenti, administratorul unei firme de pantofi din Oradea.

Firmele mari au specialişti care se ocupă cu recrutarea de personal din afara Oradei. "Marea majoritate a societăţilor mari, cu peste 50 de salariaţi, au această componentă în managementul resurselor umane - selecţia şi recrutarea personalului din zonele apropiate Oradei", confirmă Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.

Cum nevoia de forţă de muncă este în creştere, o dată cu înfiinţarea de parcuri industriale în Oradea, compania locală de transport va introduce noi curse spre localităţile învecinate oraşului. În plus, patronii spun că au mărit salariile pentru ca personalul să nu plece.

reporter: Bogdan Costea
operator: Gabor Szilagyi
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri