Naveta profesorilor, pe banii primăriilor. Sumele vor fi cuprinse anual în bugetul fiecărei administraţii locale

Data publicării:
statie autobuz Salacea

În 2013, lipsa banilor a obligat primăria din comuna bihoreană Sălacea să nu deconteze transportul pentru 12 cadre didactice. O profesoară a dat în judecată administraţia locală şi a câştigat retroactiv sumele pe care le-a cheltuit cu naveta. Aşa că primăria a fost obligată să achite dascălilor aproape 45 de mii de lei, contravaloarea transportului timp de 10 luni.

"Este un efort foarte mare pentru primărie. În fiecare lună am dat 5.000 de lei pentru navetă, care a costat primăria 450 de milioane în lei vechi", spune Bela Horvath, primarul comunei Sălacea.

Potrivit unei hotărâri de Guvern adoptată în această lună, din viitorul an şcolar toate primăriile sunt obligate să cuprindă în bugetul local bani pentru naveta cadrelor didactice şi a personalului auxiliar. Până acum, acest lucru nu se întâmpla.

"Dacă nu vor plăti, vor încălca un act normativ şi cei care încalcă o lege în România se ştie că suportă consecinţele", avertizează Liviu Marian Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social.

Noua prevedere nu este pe placul sindicaliştilor din învăţământ. Dacă până acum era decontat combustibilul folosit pentru transport, din septembrie profesorii navetişti vor primi contravaloarea unui abonament de transport. Suma ar putea fi mai mică decât cea dată până acum, spun sindicaliştii.

"Nu se mai decontează benzina la 7,5 la sută consumată pe deplasare la şi de la locul de muncă. În reglementare se spune că i se va deconta valoarea unui abonament", susţine Gheorghe Blaj, vicepreşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor.

Pentru a-şi primi banii de navetă, profesorii sunt obligaţi ca în fiecare an şcolar să depună până pe data de 1 noiembrie o cerere de decontare la conducerea şcolii.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri