Nemulţumiri în fosta piaţă Rogerius. Comercianţii acuză chiriile prea mari pentru noile spaţii

Data publicării:
piata Rogerius

"Având în vedere că noi vindem la bucată, nu suntem en-gros ca "Dragonul" din Bucureşti, preţurile sunt extraordinar de mari."

Asta spun unii comercianţi despre chiriile din noul centru comercial din Rogerius. Acestea au valori diferite, în funcţie de suprafeţele oferite. Astfel, pentru 132 de locuri care au 4 metri pătraţi chiria este de 90 de lei şi 73 de bani plus TVA pentru fiecare metru pătrat. În cazul a 37 de locuri care au între 12 şi 30 de metri pătraţi, comercianţii plătesc lunar 180 de lei pe metru pătrat.

Chiriile în centrul comercial din Rogerius

- 90,73 de lei + TVA/mp/lună - pentru 132 de locuri care au 4 metri pătraţi
- 180 de lei + TVA/mp/lună - pentru 37 de locuri care au între 12 şi 30 de metri pătraţi
sursa: ADP Oradea

"Impactul social nu s-a calculat aici, la 170 de firme cu familii; nu s-a calculat cu mutar, cu tot. Chiria asta e imposibil de plătit", acuză un comerciant.

Chiriile au fost corelate cu cele din vechea piaţă şi au fost calculate în funcţie de dotări şi amplasare, spun administratorii.

"O masă în bazar pentru un agent economic era 220 de lei plus TVA, undeva iese la 177 de lei masa fără TVA - e aproape egal cu preţul stabilit pentru închirierea acestor spaţii comerciale", consideră Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public Oradea.

Alţi comercianţi sunt nemulţumiţi că nu li s-a permis să ocupe spaţiile mai mari, la care au avut prioritate cei ce deţineau mai multe mese în piaţa veche. "Acum pe noi ne mută dintr-un loc în altul şi nu avem siguranţa că o să primim o boxă."

Cumpărătorii se tem că majorarea chiriilor vor duce la scumpirea produselor: "Cresc preţurile cu care cumpărăm noi şi e şi dezavantajul lor şi al nostru."

Lucrările la noul centru comercial ar putea fi încheiate la sfârşitul lunii noiembrie.

"Vorbim despre o suprafaţă desfăşurată de peste 14 mii de metri pătraţi şi despre o investiţie ce depăşeşte 6,5 milioane de euro, cea mai mare parte a investiţiei fiind asigurată de fonduri transfrontaliere", explică Marius Moş, directorul Direcţiei de Dezvoltare din Primăria Oradea.

Clădirea construită pe locul fostei pieţe Rogerius va fi inaugurată în luna ianuarie.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri