Nemuncă pentru ajutorul social. Puţini din cei 6200 de bihoreni asistaţi muncesc în folosul comunităţii

Data publicării:
ajutor social

Din cei 4500 de locuitori ai comunei Batăr, peste 500 beneficiază de ajutor social. În funcţie de numărul de membri ai familiei, aceştia primesc între 125 de lei şi 462 de lei pe lună. Pentru aceşti bani fiecare familie trebuie să-şi desemneze un reprezentant care să muncească între 8 şi 72 de ore în folosul comunităţii. 200 de persoane ar trebui să cureţe sanţurile, să deszăpezească trotuarele ori să întreţină spaţiile verzi.

Cuantumul ajutorului social:
125 lei - o persoană singură;
225 lei - familiile din 2 persoane;
313 lei - familiile din 3 persoane;
390 lei - familiile din 4 persoane;
462 lei - familiile din 5 persoane;
sursa: Legea 416/2001

"Se cheltuie aproximativ 30 de mii de lei lunar pe dosarele de ajutor social", spune Ioan Mughiuruş, primarul comunei Batăr.

Dar banii par aruncaţi pe apa Sâmbetei, pentru că autorităţile locale nu primesc nimic în schimb. Sanţurile şi spaţiile verzi din apropierea primăriei din comun sunt pline de deşeuri din plastic. De curăţenie are nevoie şi curtea şcolii, unde mizeriile se pierd printre scaieţii netunşi din toamnă. Localnicii spun că asistaţii social iau banii şi nu fac nimic.

"Nu vin. Dar ar trebui! Că le dă social la ţigani şi ar trebui să cureţe pe aici."

"Nu am văzut pe nimeni. Nu ştiu... Îi scoate sau nu-i scoate, dar mizerie e, vara mai ales."

"Tot timpul trebuie supravegheaţi şi tragi de ei, că nu vor să vină", spune primarul de Batăr.

"Venim tot timpul dacă ne cheamă. Dar mai bine ar fi un loc de muncă să ne dea", spune, în replică, un beneficiar al ajutorului social.

"Dacă nu avem un post de lucru undeva, cum să nu mergem, cu toată plăcerea am merge."

În Bihor sunt înregistrate peste 6200 de persoane de asistaţi social, pentru care statul a cheltuit anul trecut 18 milioane de lei.

"Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială a plătit în cursul anului 2014 cu aproximativ 4 milioane de lei mai mult faţă de anul 2013. Asta însemnând şi un număr mai mare de beneficiari, cu 736", explică Felix Cozma, directorul executiv al AJPIS Bihor.

Primarii recunosc că singura sancţiune pe care o pot aplica celor care nu muncesc pentru ajutorul social este să nu le plătească banii. Ca să evite această situaţie, edilii sunt nevoiţi să ducă muncă de convingere cu beneficiarii ajutorului.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi

Editor web: Adrian Laboş/ Editor montaj: Ciprian Madea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri