Nevăzătorii învaţă tainele calculatorului. Cu aceste cursuri speră să-şi găsească o slujbă 

Data publicării:
BETA nevazatori

Cursul de utilizare a calculatorului pentru nevăzători este unul special pentru că fiecare computer este dotat cu o anexă de sinteză vocală. Asta înseamnă că fiecărei taste apăsată de cursanţi îi corespunde o voce care îi anunţă ce tastează.

"Şi la maseuri deja nu mai ajunge să ştii să faci masaj, trebuie să introduci datele în calculator şi dacă nu ştii, e problemă. Deci a ajuns o necesitate să cunoaştem calculatorul, nu mai este un lux", consideră Petrică Jurcuţ, instructor.

Attila Kiss a fost diagnosticat la naştere cu cataractă congenitală. Asta nu l-a împiedicat să facă o facultate iar acum s-a înscris şi la master. Cursurile de utilizare a calculatorului îi sunt de mare folos la universitate.

"- Să avem habar cu tehnica nouă pentru că aşa avansăm.
- Pentru ce utilizezi calculatorul?
- Pentru descărcat de curs, citire, temele pentru seminar."

După absolvirea crusului Attila speră să-şi găsească un loc de muncă: "Să am un job ca lumea şi să arăt societăţii că nu trăiesc degeaba."

"Mi se par utile, pentru că îţi dă libertate de mişcare, de informaţie, corespondenţă. Citesc mult pe el, pentru că nu pot să citesc normal", explică Aurelia Avram, cursant.

Şansele ca un nevăzător să fie angajat cresc proporţional cu abilităţile pe care le dobândeşte, pentru că statul sprijină încadrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi.

"Firma care angajează astfel de persoane poate beneficia de o subvenţie de 500 de lei pe lună, egală cu indicatorul social de referinţă pe lună timp de un an de zile", spune Csaba Bekesi, directorul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor.

În Bihor există 2600 de nevăzători. Potrivit legii, firmele care au peste 60 de angajaţi au obligaţia ca 4% dintre aceştia să fie persoane cu handicap.

Reporter: Anca Deac
Operator: Darius Pop

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri