Noaptea Albă a Galeriilor. În Baia Mare evenimentul a avut loc în cinci locuri diferite

Data actualizării: Data publicării:
NOAPTE_ALBA_GALERII_031016

Noaptea de vineri spre sâmbătă a fost una albă în 150 de spaţii şi galerii de artă contemporană din zece oraşe ale României. Toţi cei care au fost dispuşi să-şi sacrifice somnul pe altarul artei au fost răsplăţi cu operele unor pictori celebri, dar şi ale unor artişti tineri, dar la fel de talentaţi.

Pentru prima în istoria celor 10 ediții ale Nopţii Albe a Galeriilor de Artă, pe harta evenimentului şi-a făcut loc şi Baia Mare.

"Sunt expoziții de artă plastică, saloane foto, artă video și din ce în ce mai mulți vizitatori", spune Alina Rad, organizatorul evenimentui în Baia Mare.

Printre expoziţii s-a aflat şi "Vida în contemporan" - semnată de celebrul sculptor maramureşean Gheza Vida. La eveniment a fost prezentă și fiica artistului, Zoe Vida Porumb: "Cum arăta atelierul Vida în ultimele perioade ale anului înainte de a muri. Aceste lucrări au fost donate orașului Baia Mare ca o ofrandă."

"Sunt lucrări cum în orice atelier sunt. Unele finite, unele dintre ele au fost chiar la Bienala de la Veneția. Altele dintre ele sunt în diferite faze de lucru plus obiecte persoane, plus desene. Vida, alături de Brâncuși și alti mari artiști ai României, este unul dintre cei mai importanți", consideră academicianul Marius Porumb, istoric de artă.

În reşedinţa Maramureşului, Noaptea Albă a Galeriilor s-a desfăşurat în trei galerii, la Cinema Minerul şi la sediul Fundației Baia Mare 2021.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri