Noi acuze de violenţă la şcoala din Tileagd 

Data publicării:
BETA tileagd acuze

Cei care au făcut plângere penală împotriva unui instructor de la şcoala specială din Tileagd sunt părinţii lui Ionuţ, unul dintre elevii care a povestit directorului şcolii şi mamei lui că este bătut de colegii mai mari şi de un supraveghetor. Ultimul incident a avut loc în luna octombrie, iar copilul a fost certat de către instructorul Ionel Lup pentru curajul de a povesti ce se întâmplă în fața colegilor mai mari care l-au luat la bătaie.

"Copiii, auzind conversația dintre Ionuț și domnul instructor, l-au bătut. Ionuţ a fugit din cantină şi s-a ascuns în curtea şcolii, sub maşină, unde a stat două ore", povesteşte Viorica Abrudan, mama unui copil.

"În momentul în care am intrat la şcoală, când am ajuns între cele două clădiri, cea nouă şi cea veche, copilul mi-a apărut de sub acel microbus de acolo. A venit la mine în trening, murdar, cu treningul agăţat. A venit la mine liniştindu-se că am apărut în şcoală", spune Ervin Călinescu, directorul școlii speciale din Tileagd.

Copilul s-a plâns de mai multe ori părinţilor şi directorului că după amiaza, când rămân în internat cu instructorul Ionel Lup, elevii mai mici sunt bătuţi de colegii mai mari.

"Calvarul e după amiaza, cu domnul instructor Lup Ionel. Totdeauna când domnul Lup Ionel e pe tură la dânsul se întâmplă toate problemele", spune mama lui Ionuţ.

"Totul este o minciună sfruntată. Nu este adevărat nimic din această poveste", a reacţionat instructorul acuzat. 

Instructorul este acuzat de lovire sau alte violenţe şi abuz în serviciu, dar comisia de disciplină a şcolii a stabilit că este nevinovat. Imediat părinţii au contestat decizia.

"Eu, ca director, nu am putut să mai iau o altă decizie pentru aceleaşi fapte. Mi-a fost imposibil pentru că nu pot să pedepsesc un cadru didactic de două ori pentru aceleaşi fapte comise", explică directorul școlii speciale din Tileagd.

Acuzele de violenţă de la şcoala din Tileagd au fost anchetate şi de Direcţia pentru Protecţia Copilului Bihor, care a recomandat conducerii şcolii să-i îndepărteze pe instructorii violenţi de lângă copii.

"A fost informat şi angajatorul, respectiv şcoala din Tilegad, despre rezultatele acestei anchete şi s-a prezentat inclusiv varianta legalaă, respectiv prevederile legii 272 pentru protecţia copilului de a îndepărta potenţialul agresor de lângă minori", susţine Ștefan Goția, purtătorul de cuvânt al DGASPC Bihor.

Cazul este cercetat acum de procurorii din Aleşd. Anul trecut 6 angajaţi ai şcolii speciale din Tileagd au fost cercetaţi pentru că au bătut copiii cu handicap.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri