Noul CET al Oradei, aproape de finalizare

Data publicării:
CET

După ce la începutul anului a fost adusă turbina de avion ce va pune în mișcare noua centrală pe gaz a Oradei, acum aceasta și mare parte din componente sunt montate.

"Contractul de lucrări este într-un stadiu, considerăm noi, destul de avansat. La momentul 31 iulie 2015 totalitatea lucrărilor finalizate se apropie de 60%", susţine Ioan Maghiar, manager de proiect.

"S-a montat coșul de fum de la cazanul recuperator, s-au montat compresoarele de gaz în interior, s-au montat pompele, s-au montat dulapurile electrice în clădirea electrică", a detaliat Liviu Vereha, șef de șantier.

În perioada următoare specialiștii vor trece la efectuarea unor teste, pentru a vedea modul în care funcționează componentele centralei.

"Din luna septembrie încep testele pentru turbină, teste care vor fi făcute la rece. În luna octombrie, când vom reuși conectarea la conducta de gaz, se va face test cu combustibil, iar intreaga instalație va intra în teste în noiembrie-decembrie", spune Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.

Orădenii se bucură că vor scăpa de poluare, dar speră că prețul facturilor la încălzire să nu fie prea ridicat.

"Se înlătură pierderea tehnologică foarte mare pe care azi o generează actualul sistem de termoficare. Pe de altă parte, noua centrală nu va fi poluantă", dă asigurări viceprimarul Mălan.

Realizarea noii centrale au costat 54 milioane euro. Întreg proiectul de reabilitare a sistemului de încălzire a orașului valorează 77 de milioane de euro.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri