Numărul migranţilor prinşi la graniţa de vest, de 6 ori mai mare decât în 2016. Cei mai mulţi sunt irakieni

Data actualizării: Data publicării:
migranti calauze
foto: ITPF Oradea

Creștere explozivă a numărului de migranți care vor să iasă ilegal din România spre Spațiul Schengen. Aproape o mie de transfugi au fost prinși în prima jumătate a anului în timp ce încercau să treacă ilegal în Ungaria. Sunt de șase ori mai mulți decât în aceeași perioadă a anului trecut, când numărul lor a ajuns la 163.

Peste 600 dintre cei 947 de migranţi au fost opriți de polițiștii de frontieră lângă fâșia de graniță, în timp ce 330 au vrut să treacă prin vămi cu ajutorul unor documente false sau ascunși în camioane ori cisterne.

Potrivit statisticilor Inspectoratului de Poliție de Frontieră Oradea, cei mai mulți dintre migranții prinși, adică 509, provin din Irak, în timp ce 154 sunt de origine siriană.

Cele mai multe grupuri de migranți, 42 - formate din 211 persoane, au fost prinse în zona Nădlac, din județul Arad, și în apropierea vămii Borș - 15 grupuri, cu 93 de persoane. Polițiștii de frontieră au descoperit 39 de călăuze, față de doar 8 anul trecut și au aflat că mulți transfugi folosesc aplicații mobile pentru a încerca să treacă ilegal granița.

Chestor Marin Bondar, șeful ITPF Oradea: "Asta se datorează faptului că Ungaria a ridicat gardul la frontiera cu Serbia, iar toţi migranţii - adică marea majoritate a migranţilor - şi-au schimbat ruta. Un migrant care vrea să ajungă din ţara lui de origine până în Spaţiul Schengen plăteşte până la 10.000 de euro. Am avut grupuri de 20-25 de persoane care s-au călăuzit singure, cu ajutorul telefoanelor mobile."

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri