O casă, cadou de Paşte pentru un orfan. Voluntari români şi elveţieni ridică o locuinţă lângă Oradea pentru un tânăr

Data publicării:
casa de paste5

În localitatea Sânmartin, lângă Oradea, se lucrează de zor pe şantierul viitoarei case. Voluntarii ştiu că au la dispoziţie doar 10 zile ca să ridice locuinţa în care se va muta Marinel Pistuka. Pentru tânărul de 32 de ani care a crescut prin orfelinate este cel mai frumos cadou pe care l-a primit vreodată.

"Am fost la primărie, am depus cerere să obţin şi eu o casă, să nu mai stau prin chirie", îşi aminteşte Marinel Pistuka.

La ridicarea casei, tânărul este ajutat de voluntarii fundaţiei Habitat pentru Umanitate. Printre aceştia se numără un grup de tineri din mai multe ţări, care studiază la o şcoală din Elveţia.

"Cei mai mulţi dintre noi sunt din Canada, avem şi un elev din Singapore, în total sunt 11 elevi cu mine în acest proiect", detaliază Bill Boyer, directorul Neuchatel Junior College din Elveţia.

"Am ales să venim aici pentru că este o cauză mult mai importantă decât să te duci pur şi simplu şi să călătoreşti", susţine Sarah Martin, elevă la Neuchatel Junior College din Elveţia, în timp ce colegul său Brogan Pastro o completează: "Suntem în stare să ajutăm pe cineva ca şi Marinel, care a fost la rândul său atât de dezavantajat în viaţă. E foarte bine că putem fi aici, să-i dăm înapoi ceva, să-l ajutăm să-şi împlinească visul şi să aibă propria casă."

Emil Popa, directorul de programe al Fundaţiei Habitat pentru Umanitate: "An de an ajutăm în această perioadă, în perioada sfintelor sărbători pascale, cel puţin o familie cu probleme să beneficieze de o locuinţă decentă, sigură şi sănătoasă."

Marinel lucrează cot la cot cu voluntarii. La şcoală a învăţat tâmplăria şi spune că îşi va face singur mobila din casă. După ce locuinţa va fi gata îşi doreşte să îşi întemeieze o familie.

Casa construită de voluntari valorează aproape 20 de mii de euro şi va fi gata în Joia Mare. Potrivit regulilor fundaţiei Habitat pentru Umanitate, proprietarul ei va plăti în următorii ani o rată lunară de cel mult 100 de euro.

reporter: Edina Szomoru
operator: Constantin Gheorghiţă
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri