O monedă veche de 2000 de ani a fost găsită lângă Carei. Este o copie a drahmei greceşti din timpul lui Alexandru Macedon

Data publicării:
moneda

Cu ajutorul unui detector de metale, arheologii din Satu Mare au descoperit în doar câteva zile un pandantiv de aur, un topor de bronz și mai multe monede. Chiar la finalul cercetărilor de pe câmpul dintre comunele Andrid și Pir a fost găsită și moneda de argint de o însemnătate aparte.

"Am descoperit-o foarte greu, pentru că e de dimensiuni mici și era în întregime acoperită cu pământ. Am căutat în jur de zece minute până când am scos-o la suprafață", povesteşte Mihai Mocan, muzeograf la Muzeul din Carei. "Moneda celtică are o vechime de peste 2.000 de ani și a fost descoperită în județul Satu Mare, la o adâncime de 30 de centimetri. Valoarea ei este destul de ridicată atât din punct de vedere științific, cât și material", a aflat Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.

Specialiștii de la muzeul din Satu Mare au realizat că au în față o copie a unei drahme grecești emise în timpul lui Alexandru Macedon. Ea a fost realizată de celții care locuiau în zona Careiului în secolul al treilea înainte de Hristos.

"Moneda noastră are efigia făcută foarte schematic, practic se distinge cu greu și personajul", explică Liviu Marta, arheolog la Muzeul din Satu Mare.

Modul rudimentar în care a fost realizată moneda folosită la negoț este și mai vizibil pe revers. Dacă pe drahma grecească era reprezentat Zeus pe tron, tinând în mână stângă un sceptru, "aici avem un adorant pe moneda de la Carei, un personaj mic făcut în genunchi schematizat care arată într-un mod specific artei celtice diferența dintre zei și muritorii de rând." 

Chiar și în aceste condiții moneda găsită în Satu Mare poate fi considerată parte a tezaurului celtic și atestă începutul folosirii monedei în zonă. Pe piața neagră prețul unui astfel de obiect de colecție ajunge la 3000 de euro.
Arheologii vor reveni în zona Careiului în toamnă, la finalul secerișului.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri