O noapte la Ambulanță | În Bihor, salvatorii au cu 15% mai multe intervenţii după lăsarea serii

Data actualizării: Data publicării:
noapte ambulanta

Noaptea, românii sună mai des la 112 ca să ceară ajutorul medicilor. Reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor spun că au cu 15% mai multe intervenţii după lăsarea serii. Ceea ce înseamnă 220 de pacienţi consultaţi sau aduşi la unitatea de primiri urgenţe a spitalului din Oradea.

Târziu, în noapte, apelul dat la 112 pune în alertă Ambulanța Bihor. În câteva clipe, medicul și asistentul urcă în autospeciala care pornește în viteză spre locul unde se află o persoană în pericol. Primele obstacole întâlnite sunt mașinile care blochează trecerile sau unele intersecții.

La jumătatea drumului salvatorii preiau pacientul de la alt echipaj care a venit de la Săcuieni și află detaliile despre starea acestuia. În momentul în care este transferat între cele două ambulanțe, pacientul devine agresiv.

"Am preluat un pacient de la EPA Săcuieni, găsit căzut în stradă. Nu se știe cum a ajuns acolo, cu o contuzie la nivel parietal drept, o plagă aproximativ de doi centimetri, halenă etanolică și intoxicație cu substanță necunoscută", a explicat dr. Simona Brânzaș, medic la Serviciul de Ambulanță Bihor,

După ce a dus pacientul la Unitatea de Primire a Urgențelor de la Spitalul Județean din Oradea, echipajul se întoarce la bază. Sau pleacă spre alt caz. Asta pentru că în fiecare schimb Ambulanța Bihor trebuie să facă față la mai bine de 200 de solicitări.

"Și pe timp de noapte, și pe timp de zi sunt traumele (...) cele mai solicitante pentru că implică atitudine de urgență și acea echipă de medici și asistenți", este de părere dr. Natalia Hrihorișan, medic responsabil tură UPU Spitalul Județean Oradea.

"În cursul nopții urcă față de timpul zilei să spunem cu 10-15 % solicitările și în general cei care ziua se simt rău, dar nu apelează la noi, solicită în timpul nopții serviciul județean de ambulanță", dezvăluie Gheorghe Pintea, managerul Ambulanței Bihor.

După ce medicii le acordă primul ajutor, pacienții ajung Urgențe, unde rare sunt momentele de pauză.

"Cei care sunt gravi sunt văzuți mai repede. Cei cu dureri în piept, senzație de sufocare, mai avem traumatismele care vin, accidentele de discotecă, intoxicațiile care sunt legate de anumite consumuri de diferite substanțe - cam astea sunt specifice nopții", explică dr. Zsolt Beres, medic UPU Spitalul Județean Oradea.

În fiecare zi la Unitatea de Primire a Urgențelor de la Spitalul Județean ajung între 80 și 100 de persoane. Cele mai aglomerate sunt zilele de weekend și sărbătorile legale.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri