O salată de 1.000 de kilograme a fost preparată în Cetatea din Oradea

Data actualizării: Data publicării:
salata uriasa8

O salată de 1000 de kilograme - de asta au avut parte orădenii care au vizitat sâmbătă cetatea din oraș. Trei bucătari au lucrat la producerea uriaşului preparat pentru care s-au folosit sute de kilograme de roșii, castraveți, salată verde sau ardei gras. Toate au fost proaspăt culese din gospodăriile producătorilor bihoreni. Pentru a-i da și mai mult gust, bucătarii au adăugat piept de pui și telemea.

salata uriasa8
salata uriasa8

Sunt tot mai puțini românii care consumă legume și fructe de sezon abia culese din gospodăriile sau solariile producătorilor locali. Este ideea de la care au pornit organizatorii festivalului "Primăvara din grădină", care are loc în acest sfârșit de săptămână în Cetatea din Oradea. Peste 30 de producători și-au expus pe tarabe produsele bio culese de curând şi sub prețul pieței.

Pentru a-i atrage pe clienți, organizatorii au chemat mai mulți bucătari din țară și i-au provocat să prepare o salată uriașă de o tonă. Pentru realizarea ei, s-au folosit 300 de kilograme de salată verde, roșii, castraveți, ardei gras, morcovi și țelină. Nu au fost singurele ingrediente folosite.

"Piept de pui pe care l-am pregătit la cuptor cu ierburi și le-am pus în salată, telemea de oaie pe care am tăiat-o cubulețe; apoi toată salata am dres-o cu iaurt de capră, cu miere, muștar, oțet de mere", a explicat Ştefan Bercea, preșesintele Asociației Națioanale a Bucătarilor din Turism din România.

Când a fost gata, mega-salata a fost împărțită în mii de porții. Toate au fost distribuite gratuit celor care au trecut sâmbătă după-amiaza prin fortăreaţa orădeană.

"Delicioasă, e bună", recunoaşte un degustător.

"E bună, e foarte sănătoasă", spune altul.

Dorin Popa, organizatorul evenimentului, a explicat motivul care a stat la baza evenimentului "Primăvara în grădină": "Oamenii să învețe ce înseamnă gustul produselor din Bihor și să învețe că noi, în comparație cu supermarketurile unde există toate cele patru anotimpuri, aici avem un singur sezon, sunt produse sezoniere. Am făcut-o ca să schimbăm o atitudine - sigur că și pentru spectacol, dar să le arătăm bihorenilor ce are Bihorul."

Festivalul "Primăvara din grădină" va continua și duminică în Cetatea din Oradea, când vizitatorii vor putea participa la work-shop-uri despre importanța consumului de fructe și legume proaspete. În plus, cei mici vor învăța să gătească de la un bucătar profesionist.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri