Obezitatea infantilă, la un nivel alarmant. În România, aproape 40% dintre copii sunt supraponderali

Data publicării:
lectii obezitate2

Principala cauză a obezității, spun specialiștii, e hrana mult prea bogată în zaharuri și grăsimi nocive.

"La vârsta lor cei mai mulți nu mănâncă, echilibrat au doar mese de dulciuri. Sunt foarte mulți adolescenți care fac exces de dulciuri doar pentru că au mese dezechilibrate. Sar peste micul dejun, mănâncă foarte mult fast food", spune Mariana Streșna, tehnician nutriționist.

Soluția nu stă nicidecum în diete, așa cum cred mulți dintre adolescenții care apelează la cure de slăbire drastice.

"Problema e că de când m-am născut tot așa plinuț eram și degeaba făceam diete, una alta, nu ajuta."

În schimb, cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi ar ajuta mai mult decât am crede.

"Dacă noi, părinții, nu suntem un exemplu, copiii sigur nu vor veni singuri spre mișcare și cred că ar trebui și noi puțin să ieșim și noi în aer liber. Există orice formă de mișcare. Nu trebuie să fie contra cost", explică Teodora Lăzuran, managerul unui centru de fitness.

Copiii nu sunt îndrumați spre mișcare nici la școală. O recunoaște și directorul Liceului Don Orione din Oradea, unul dintre inițiatorii lecției de educație fizică în Parlament, o acțiune care a avut loc anul trecut.

"Până în 1989 erau două ore de educație fizică în planurile de învățământ. Au scăzut astfel încât la liceu au o singură oră, ceea ce e foarte puțin", atrage atenţia Alexandru Stoica, directorul Liceului Don Orione din Oradea.

Cifrele îngrijorătoare publicate de Organizația Mondială a Sănătății stau la baza unei campanii lansate astăzi, în Oradea. În cadrul proiectului, elevii de gimnaziu și liceu sunt informați cu privire la riscurile la care sunt supuși și primesc sfaturi de la specialiști.

"Mie mi-a plăcut foarte mult. Am observat că și colegilor le-a plăcut foarte mult și ar fi drăguț dacă ar mai veni la noi. "

"- A fost greu să urmezi pașii instructorilor?
- Da, dar nu a fost obositor.
- Ai mai repeta experiența?
- Da."

"Ne dorim să atragem copii cu astfel de probleme, care se vor afla sub supravegherea unei echipe de profesioniști pe o durată de șase luni și care îi va ajuta să își controleze greutatea și să ajungă la un mod de viață mai sănătos", a detaliat Claudia Abrudan, directorul Fundației Comunitare Oradea.

Numai în Uniunea Europeană 14 milioane de copii sunt supraponderali. Numărul lor crește anual cu 400 de mii.

Reporter: Diana Grad
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri