Obiectele cu motive populare produse în Bihor, vândute pe internet

Data publicării:
traditional online croitorese

Obiectele confecționate în atelierul din comuna Paleu, lângă Oradea au luat naștere dintr-o necesitate.

"Dacă dorești să mergi undeva în afara județului și vrei să duci un cadou din partea ta și să îți prezinți cu mândire zona din care vii, nu prea ai ce să duci pentru că tot ce se găsește din nou pe piață sunt obiecte aduse", spune Raluca Manciu, managerul Asociației La Femme Heureuse.

Pe cât de mare a fost dorința, pe atât de mare a devenit provocarea. Într-o primă fază inițiatoarea proiectului a bătut la pas satele și comunele din Bihor în căutarea a tot ceea ce înseamnă tradițional. A învățat ce reprezintă fiecare simbol, pe care l-a pus apoi pe obiectele create.

"Am încercat să personalizăm și să obținem elemente din folclorul bihorean, după cum se vede culorile sunt specifice, combinația de roșu albastru închis, albastru deschis, mov, galben, verdele acela puternic, de pădure."

În atelierul unde sunt confecţionate obiectele tradiţionale lucrează cinci femei. Ele recunosc că din diferite motive le-a fost greu să se angajeze până acum.

Iudith Katalin Finta, angajată: "Tot timpul am de lucru la încălțăminte, la croit."

Gabriela Postole, angajată: "Pentru mine a fost provocare să schimb macazul, să încep să fac broderii. Nu am mai făcut broderii, însă m-a ajutat foarte mult faptul că știam să lucrez pe calculator."

Piesele decorative care îmbină elementele tradiționale cu cele moderne și nonconformiste ajung la cumpărători prin intermediul internetului. Oferta este bogată: huse pentru laptop sau tablete, coperți pentru cărţi, săculeți pentru sticle sau mirodenii, eșarfe sau chiar șorturi de bucătărie sunt doar câteva dintre obiectele confecționate.

"Partea asta de broderie asta a fost o noutate pentru mine, pentru că nu am lucrat în domeniu până acum, dar m-am acomodat, îmi place", recunoaşte Ibolya Bravacz.

"Orice completare și orice ajutor și orice colaborare pe care o putem construi în acest sens și care au ca obiectiv inserția pe piața muncii a acestor grupuri vulnerabile sunt de ajutor", a declarat Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.

Ideea a fost pusă în practică printr-un proiect european gândit de Asociația La Femme Heureuse. Aceasta şi-a propus atât promovarea laturii tradiționale ale Bihorului, cât și oferirea unor locuri de muncă persoanelor inactive.

Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri