Olimpic la matematică, originar din Negreşti-Oaş, rănit în incendiul din clubul Colectiv

Data publicării:
Andrei Bud Macedonia

Vestea că Andrei Bud a fost rănit în incendiul de la clubul Colectiv a căzut ca un trăznet peste locuitorii oraşului sătmărean. Cei mai afectaţi au fost foştii lui dascăli de la liceul teoretic din Negreşti-Oaş, unde tatăl lui este director.

„Eu am o verişoară care este doctor la un spital din Bucureşti. M-a întrebat dacă numele lui îmi spunea ceva, mai ales că suntem nume apropiate. Atunci am realizat că, într-adevăr, despre el e vorba. A fost un şoc teribil", povesteşte Adrian Bud, profesorul cu care se pregătea la clasele de excelenţă.

Mihai Big, profesorul din gimnaziu al lui Andrei Bud: „A fost un şoc nemaipomenit. Eram îngândurat şi întâmplarea a făcut ca la un interval de trei ore să mă sune mama lui Andrei să-mi spună că, totuşi, e bine. În răul acela mare, pentru Andrei a fost bine.„

Andrei este unul dintre cei mai cunoscuţi tineri din oraş. El a absolvit gimnaziul în Negreşti-Oaş, după care s-a înscris la Colegiul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Anul acesta a câştigat Olimpiada de Matematică pentru Studenţi din Macedonia.

Aurelia Fedorca, primarul din Negreşti-Oaş: „Din nefericire, această tragedie a trebuit să o simţim pe viu şi în localitatea noastră. Din păcate, unul dintre cei răniţi este olimpicul nostru, tânărul care ne face cinste nu doar în ţara noastră, ci şi în lume."

Profesorii care l-au pregătit în gimnaziu spun despre el că este un adevărat „devorator de matematică". În clasa a şaptea terminase deja materia de clasa a noua.

Mihai Big, profesorul din gimnaziu al lui Andrei Bud: "Era un lup singuratic în matematică, de aceea am şi fost alături de părinţi în momentul în care a terminat gimnaziul să nu rămână aici în zonă, să plece la Bucureşti, unde avea nevoie de o trupă de elită ca să lucreze în matematică.„

Adrian Bud, profesorul cu care se pregătea la clasele de excelenţă: „El a fost elevul care a venit tot timpul de la prima până la ultima şedinţă de matematică. De multe ori ajungeam să lucrăm în doi deoarece problemele erau foarte grele la diverse nivele şi avea un spirit de luptător fantastic. Nu exista o problemă pe care să nu o ducă până la capăt."

În prezent, Andrei Bud este student al Facultăţii de Matematică a Universităţii din Bucureşti. El a fost rănit la mâini în incendiul care a cuprins vineri seara clubul Colectiv şi este sub îngrijiri la spitalul Bagdasar. Alături de el se află şi părinţii săi, dar şi foşti colegi şi prieteni.

În semn de omagiu pentru victimele tragediei din Capitală, pe clădirea liceului din Negreşti Oaş a fost arborat un steag negru.

Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri