Opt echipe ale unor localităţi din Bihor au participat la un festival dedicat tocăniței de legume, în Ungaria

Data actualizării: Data publicării:
lecso urias2

Zeci de pricepuți în ale gătitului s-au întrecut, la sfârșit de săptămână, în cadrul unui festival gastronomic desfășurat într-o localitate maghiară de lângă granița cu România. Printre participanți s-au aflat opt echipe din Bihor, care au încercat să demonstreze că pregătesc cel mai gustos lecso, tocănița de legume după o rețetă tradițională ungurească. Peste 30 de mii de vizitatori au asistat la festival.

lecso3
lecso3

Zeci de ceaune au fost încinse şi sute de kilograme de legume proaspete au fost amestecate cu ingrediente secrete pentru prepararea unui lecso perfect. Roşii, ardei şi ceapã au fost folosite pentru tradiționala tocanã de legume. Unii au preferat sã adauge carne ori orez.

"Este ghiveci de legume tradițional, făceau și bunicile noastre din cele mai vechi timpuri. Am pus un ingredient secret pe care îl știm doar noi și multă dragoste", spune Silvia Abrudan.

60 de echipe, dintre care opt din România, s-au întrecut anul acesta la festivalul gastronomic din Ezstar, Ungaria.

"Participăm a treia oară la festival la Esztar, la Lesco Fesztival. Pe lângă legumele tradiționale, ardei, roșii, mă rog, avem și ceva, cu care vrem, cu secretul respectiv, să câștigăm un premiu", susţine Ovidiu Banda, primarul din Drăgănești, judeţul Bihor.

"Avem doar din zona Beiușului aproximativ patru echipe astãzi aici, în Ungaria, care s-au calificat, hai sã zicem, în finalã, în județul Hajdu-Bihar în Ungaria, dar avem echipe și din Valea Ierului", a declarat Sandor Pasztor, președintele CJ Bihor.

Festivalul, aflat la a șasea ediție, a durat douã zile și numai în prima zi a adus peste 15 mii de vizitatori.

"Inițiativa de a organiza acest festival mi se pare foarte bună și cred că ar trebui ca și alte localități să preia o astfel de inițiativă."

"Anul acesta am venit mai devreme tocmai ca să apucăm să gustăm tocana."

"Eu sunt născută în acest sat și revin mereu aici, este locul meu de suflet, iar acest festival are un program bogat."

"Acest sat este recunoscut pentru legumicultură. Au fost întotdeauna recolte bogate de ardei și roșii și ne-am gândit că ar fi oportun să organizăm un festival", explică Tamás Szecsi, primarul din Esztar, Ungaria.

În cadrul festivalului a fost pregãtită și o porție uriașã de lecso, pentru care au fost folosite peste o tonã de ardei și alte câteva sute de kilograme de roșii, ceapã, cârnați și slãninã.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri