Opţiunile absolvenţilor: job, facultate sau şomaj

Data publicării:
optiunile absolventilor

Facultate, un loc de muncă sau... şomaj. Sunt cele trei opţiuni pe care le au absolvenţii de clasa a XII-a, după ce au scăpat de emoţiile examenelor. Tinerii care nu şi-au luat Bacalaureatul pot solicita ajutor de şomaj, însă trebuie să se încadreze în termenul-limită de depunere a cererii, care este 30 iulie. În Bihor, de exemplu, numărul celor care solicită ajutor de şomaj este în scădere, semn că tinerii preferă totuşi să se angajeze, decât sa se bazeze pe cei 250 de lei pe lună din partea statului.

Sebastian Faur a terminat anul acesta liceul şi este printre cei care au reuşit la Bacalaureat. A preferat să se angajeze la un complex de agrement din Băile Felix decât să-şi încerce norocul la o facultate.

"Am terminat clasa a XII-a şi am spus să-mi caut un loc de muncă. M-am gândit să încerc ospătăria dacă am terminat în turism şi alimentaţie. Decât să stau acasă să pierd vremea...", spune tânărul.

"Tinerii îşi doresc să muncească în perioada vacanţei şi într-adevăr, atât în cadrul complexului, cât şi la aquapark, avem pe perioada verii angajaţi sezoneri. Avem câteva persoane care anul acesta au absolvit clasa a XII-a şi au venit sa lucreze în cadrul complexului", susţine Dumitru Fekete, directorul unui complex hotelier.

Tinerii fără Bacalaureat sau cei care nu se înscriu la facultate şi nici nu îşi găsesc un loc de muncă pot opta pentru indemnizaţia de şomaj. 250 de lei, timp de şase luni, cu condiţia să îşi depună cererea până la 30 iulie, la sediul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă.

Au nevoie de actul de identitate, actele de studii și de calificare sau adeverința din care să rezulte data absolvirii, adeverința medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricții medicale.

"Peste 150 de absolvenţi de clasa a XII-a şi-au depus intenţia de a fi în evidenţele noastre. Tendinţa este undeva de scădere, anul trecut sub 1000 de persoane s-au înregistrat, tineri absolvenţi, dar vorbim aici şi de absolvenţii de studii universitare, pe care îi aşteptăm mai târziu", a declarat Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.

Absolvenţii de clasa a XII-a cu diplomă de Bacalaureat, care doresc să urmeze cursurile unei facultăţi, au început să îşi depună dosarele. În Oradea, cea mai căutată este Facultatea de Medicină şi Farmacie.

"Anul acesta, (...) avem 600 de locuri la programele studii de licenţă, dintre care 194 sunt la buget. Cei mai mulţi se la Medicină de ani de zile, probabil aşa va fi şi anul acesta", spune Anamaria Pala, prodecanul Facultăţii de Medicină din Oradea.

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei Naţionale, anul acesta la Bacalaureat s-au înscris 135 de mii de absolvenţi de liceu. Rata de promovabilitate, după soluţionarea contestaţiilor, a fost de aproape 73%.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri