ORADEA. Bani europeni, atraşi de elevi. Zeci de mii de euro au fost câştigaţi prin proiecte realizate de liceeni

Data publicării:
bani elevi

Ideea accesării unor bani pentru burse de studiu le-a venit anul trecut elevilor de la colegiului Tehnic Traian Vuia din Oradea. Ei au vrut să acceseze fonduri pentru a urma în străinătate cursuri de specializare în electronică. La începutul lui 2016 au completat şi au trimis formularele de înscriere în programul pentru bursele europene Erasmus Plus.

"Împreună am scris formularul, l-am completat, l-am consultat reciproc. Este vorba de o sumă de 144.300 de euro o sumă destul de mare, o sumă pe care am cerut-o inițial, am justificat-o, am adus argumente pentru ea", spune Dorina Săcăcean, profesor la Colegiul Tehnic "Traian Vuia" din Oradea.

Argumente care au contat în faţa celor din platforma europeană Erasmus, care le-au acordat întreaga sumă cerută. Banii vor fi folosiţi pentru ca 60 de elevi ai colegiului să studieze electronica în Portugalia și Cipru.

"Vor fi patru echipe de elevi și profesori care vor face deplasări: două în Cipru, două în Portugalia și scopul este să-și perfecționeze competențele. Contează nu neapărat banii, cât experiența pe care o vor câștiga elevii", susţine Omer Ismet, directorul Colegiului Tehnic "Traian Vuia" din Oradea.

"M-am gândit că ne-ar putea ajuta și ne-am putea dezvolta cunoștințele noastre în domeniul de electrică și automatizări, electrică, mecanică", spune Bogdan Groza, elev în cadrul Colegiului Tehnic "Traian Vuia" din Oradea. "Vom lua cunoștință cu organizarea, funcționarea, producția, funcționarea, produsele firmelor de renume din Europa", completează colegul său, Mihai Făt.

La o altă școală, elevii au câştigat 22 de mii de euro prin participarea la concursuri organizate de un lanţ de magazine din România. O parte din sumă a fost folosită pentru amenajarea unui laborator, iar restul va fi investit în modernizarea unui amfiteatru.

"Îl vom renova începând de la podele, table, scaune, echipamente din acestea de IT, astfel încât să putem închiria pe viitor pentru conferințe, să câștigăm alți bani", a precizat Alexandrina Teușdea, directoarea colegiului "Iosif Vulcan" din Oradea.

Reușitele elevilor orădeni contrastează cu contraperformanța a aproape o treime din cele 100 de primării din Bihor. Acestea nu au accesat proiecte cu fonduri europene în 2015.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Remuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri