Oradea | De anul viitor, proprietarii terenurilor neîngrijite vor plăti taxe cu 500% mai mari

Data publicării:
nepasare supraimpozit

Impozite de cinci ori mai mari pentru cei care nu-şi curăţă terenurile. Este măsura prin care primăria Oradea vrea să scape de suprafeţele invadate de mizerii şi buruieni din oraş. Supraimpozitarea va fi aplicată de anul viitor. Până atunci, poliţiştii locali vor merge pe teren şi vor căuta toate locurile neîngrijite.

"Acest teren este insalubru, sunt buruieni şi vegetaţie în exces şi sunt depozitate moloz şi alte deşeuri", a observat Monica Ambro, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Oradea, situaţia unei suprafeţe din Oradea.

Un astfel de teren este doar una dintre sutele de suprafeţe lăsate de izbelişte de proprietari în aproape toate cartierele din Oradea.

"Sunt mulţi care le-au cumpărat în perioada boom-ului imobiliar pentru investiţii ca să le parceleze, să le revândă. Scăzând preţurile, au rămas cu ele şi nu au mai făcut nimic, nici măcar partea de curăţenie", are o explicaţie Carmen Bârsan, directoarea unei agenţii imobiliare.

Este o imagine pe care Primăria încearcă să o schimbe printr-o măsură drastică: supraimpozitarea terenurilor neîngrijite. Începând cu 1 ianuarie 2017, proprietarii care nu-şi vor curăţa suprafeţele vor plăti taxe de cinci ori mai mari decât până acum. În primă fază, aceste zone vor fi identificate de Poliţia Locală, după care vor fi cei în neregulă vor fi notificaţi.

"Dacă după acel termen prevăzut nu se remediază starea terenului pe baza unui proces verbal de constatare de conformitate se va veni în consiliul local individual cu fiecare caz în parte şi se va propune măsura supraimpozitării", a detaliat Eduard Florea, directorul Direcţiei Economice din Primăria Oradea.

"Cei care deţin terenuri năpădite de buruieni, la fel ca acesta, au trei opţiuni: fie trec la curăţarea suprafeţelor, plătesc un impozit semnificativ mai mare sau varianta a treia vânt terenul scăpând astfel de obligaţii şi taxele locale", a transmis Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

Până acum, orădenii care nu-şi curăţau terenurile erau amendaţi cu sume cuprinse între 1000 şi 5000 de lei. În ultimele 12 luni, poliţiştii locali au dat sute de astfel de sancţiuni.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri