ORADEA. Facultăți fără căutare. Industria energetică, Teologia și Artele au adunat sub 140 de candidați

Data publicării:
facultati necautate

Chiar dacă și-a promovat oferta mai intens decât în anii trecuți, Facultatea de Inginerie Energetică și Management Industrial din Oradea a avut pe lista de înscrieri fix 34 de candidați. Asta în condițiile în care numărul de locuri scoase la concurs a depășit 200, din care mai mult de jumătate au fost la fără taxă.

"Îți trebuie curaj în primul rând ca să optezi pentru așa o facultate; adică nu te poți duce acolo dacă nu ai bazele", spune un viitor student.

"Am fost la profilul vocațional, la pedagogic. Prefer lucurile legate de copii, de oameni, să socializez, nu inginerie sau arte"

Pentru conducerea facultății, reprezentată de decanul Gabriel Bendea, situația este "o enigmă, cu atât mai mult cu cât domeniul de inginerie, în general și cel de inginerie energetică și respectiv textile, pielărie care sunt care sunt domeniile facultății noastre sunt domenii de viitor, sunt domenii în care cu siguranță își vor găsi de lucru."

Specialiștii au alte explicații: "În primul rând ar trebui să fie partea de facultate care se promovează foarte bine; pe de altă parte cei care candidează la aceste specializări sau în general care candidează la universități ar trebui să fie foarte bine documentați vizavi de care sunt meseriile viitorului", spune Sorina Bradea, consultant HR.

În opinia analistului financiar Dacian Palladi: "E de învățat, e greu și iată că totuși în lume bântuie reflexul oamenilor de a încerca să își găsească soluții în condiții de efort acceptabile. S-ar putea ca elementele de competență în ceea ce privește nivelul de performanță a școlii să nu convingă că produsele de aici pot fi cumpărabile."

Puțini studenți vor fi și în primul an al Facultății de Teologie Ortodoxă. Numărul de 42 de locuri bugetate nu a fost atins.

"Niciodată nu am avut foarte mulți candidaţi... Adică întotdeauna am avut cam două grupe. Şi anul trecut am avut tot așa, poate cu unul sau doi mai mulți anul acesta", a explicat decanul Dumitru Megheșan.

Dezinteresul tinerilor împinge conducerile unor facultăți să se gândească la ce vor face în anii următori.

"Ne interesează pe anul care urmează o colaborare mult mai multă cu mediul preuniversitar nu numai ca și promovare, ci și ca și colaborarea pe diverse proiecte, programe comune", spune Corina Andor, decanul Facultății de Arte Oradea.

În schimb, facultatea care nu are nevoie de niciun fel de publicitate rămâne Medicina, cu peste 1500 de candidați în această vară.

"E o cerere foarte mare de medici. Pe de o parte din cauza faptului că sunt foarte mulți care au plecat din țară. Pe de altă parte există foarte mulți dintre cei care au aplicat care doresc să plece și să profeseze în țările Uniunii Europene", spune Florian Bodog, prodecanul Facultății de Medicină și Farmacie Oradea.

La Universitatea din Oradea, numărul candidaților înscriși este de 3915, cu aproape 400 mai puțini decât anul trecut.

Reporter: Diana Grad
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri