Oradea, în sărbătoare. 12 octombrie - ziua orașului

Data publicării:
fireworks 00685100-1 0

foto: Dan Dragoş/ oradeainimagini.ro

Manifestările organizate de Ziua Oradei au început cu întrecerile Cupei Toamna Orădeană la tir cu arcul. De la ora 11, în sala „Traian Moşoiu" a Primăriei a avut loc şedinţa festivă a Consiliului Local.

"Azi sărbătorim și două evenimente importante în istoria municipiului Oradea: 12 octombrie 1918, dată la care s-a semnat declarația de la Oradea în casa avocatului Aurel Lazăr, declarație care a stat la baza Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, dar și data de 12 octombrie 1944 când orașul Oradea a fost eliberat de trupele române și ruse, moment de recunoștință față de cei care au adus mari servicii orașului Oradea. În calitate de primar al acestui oraș îmi exprim recunoștința mea deoarece astfel acest oraș a ajuns ceea ce este astăzi. Totodată, noi, cetățenii de azi ai orașului, trebuie (...) să ne gândim că viitorul nostru depinde în mare măsură și de ceea ce facem fiecare la locul nostru pentru această țară și acest oraș", a menţionat primarul Ilie Bolojan în discursul său.

La finalul ședinței, cei prezenţi la şedinţa solemnă au participat la festivitatea militară organizată la statuia Ostașului Român, din parcul 1 Decembrie.

În discursul său, ministrul Apărării, Mircea Dușă a atras atenţia că "eroii trebuie să fie modele pentru cetățenii de azi, modele cu care să ne mândrim și pe care trebuie să le prezentăm mai departe copiilor noștri".

Manifestările oficiale s-au terminat cu depuneri de coroane și jerbe de flori la casa memorială Aurel Lazăr și la statuia lui Aurel Lazăr.

În schimb, orădenii continuă petrecerea până seara târziu. De la ora 12 până la ora 19 au acces liber în turnul Primăriei Oradea, iar de la ora 16 sunt invitaţi la festivalul Muzicilor Militare, la Arena Antonio Alexe. La ora 19:30 este programată retragerea cu torţe a militarilor, iar la ora 20 încep concertele din Parcul 1 Decembrie. Spectacolul de artificii este anunţat pentru ora 23.

PROGRAMUL ZILEI DE 12 OCTOMBRIE

Întrecere sportivă - Parcul Cetăţii - intrarea dinspre Calea Clujului (acces liber)
- ora 9 - Cupa Toamna Orădeană 2014 la Tir cu Arcul
Alte activităţi - Turnul Primăriei Oradea (acces liber)
- ora 12:30 - ora 1900 - Acces gratuit în Turnul Primăriei

Spectacol festival al Muzicilor Militare - Sala Sporturilor Antonio Alexe (acces liber)
- ora 16 - Spectacol - festival susţinut de către Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale - Bucureşti, Muzica Reprezentativă a Regimentului 30 Garda Mihai Viteazul - Bucureşti, Muzica Forţelor Navale - Constanţa, Muzica Militară a Garnizoanei Bistriţa, Muzica Militară a Garnizoanei Oradea - susţinută de către Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu" Oradea
- ora 19:30 - Retragerea cu torţe a cadrelor militare din Bucureşti, Constanţa, Bistriţa şi Oradea, pe traseul Parcul Traian - Strada Republicii (Pietonală) - Piaţa Regele Ferdinand - Strada Independenţei - Intrare în Parcul 1 Decembrie (la statuie)

Concerte în aer liber - Parcul 1 Decembrie (acces liber)
- ora 20 - Concert în aer liber susţinut de MAXIM
- ora 20:40 - Concert în aer liber susţinut de ELENA GHEORGHE
- ora 21:40 - Concert în aer liber susţinut de DELIA
- ora 22:20 - Concert în aer liber susţinut de 3 SUD EST
- ora 23 - Spectacol cu focuri de artificii şi efecte speciale
- ora 23:15 - Închiderea oficială a Toamnei Orădene 2014

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri