ORADEA. Părinţii unei fetiţe vor protesta în faţa Palatului de Justiţie faţă de achitarea unei doctoriţe pe care o consideră vinovată de moartea fiicei lor

Data publicării:
patricia aktaa

Familia Patriciei Aktaa, fetiţa care a murit în spital în urmă cu şapte ani, după ce a mâncat o prăjitură infestată cu Salmonella, este hotărâtă să meargă până în pânzele albe ca să-şi caute dreptatea. Asta după ce unul dintre medicii acuzaţi de ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu a fost achitat de Judecătoria Oradea, pe motiv că fapta care i se impută nu există. Avocatul familiei consideră soluţia scandaloasă şi spune că va face recurs.

Patricia Aktaa avea doar cinci ani în 2010 când a ajuns la secţia de Boli Infecţioase a fostului Spitalul TBC din Oradea. Suferise o toxiinfecţie alimentară după ce mâncase o prăjitură făcută din ouă infestate cu Salmonella. În spital, starea fetiţei s-a agravat. Mama ei acuză medicul de gardă că nu a monitorizat-o atent şi nici nu a transferat-o la timp la ATI, deşi copila era deja în comă de gradul trei.

"Nu a luat nici măcar o dată temperatura cu termometrul sau tensiune sau puls sau să o examineze corporal, modalităţi prin care şi-ar fi dat seama că starea se agravează şi că se impun alte mijloace de terapie şi nu a dispus transferul la timp", acuză Delia Scorţe, mama Patriciei.

Patricia a ajuns într-un final la Spitalul Municipal, unde a mai trăit doar câteva ore. Mama fetiței le-a acuzat de ucidere din culpă și neglijență în serviciu pe cele două doctorițe care au văzut-o pe fiica sa.

Plimbat între instanțe, dosarul instrumentat de Parchetul local a fost clasat acum doi ani. Familia a declarat recurs, iar procesul a fost reluat doar față de una dintre doctorițe, acuzată de ucidere din culpă. Acum câteva zile, Judecătoria Oradea a achitat-o pe motiv că fapta nu există. În plus, au fost respinse toate pretenţiile civile ale familiei victimei.

"Nici măcar o secundă nu m-am gândit că aceasta ar putea fi sentinţa care se va da. Toţii experţii audiaţi în dosar au afirmat că fetiţa ar fi avut şanse de supravieţuire dacă ar fi fost monitorizată atent", susţine Delia Scorţe.

Soluția nu este definitivă și va fi atacată la instanța superioară, a anunțat avocatul familiei, Răzvan Doseanu. "Patricia a murit practic că ajunsese la vârsta la care trebuia sau a murit din cauze naturale, nu? Asta înseamnă fapta nu există", spune ironic, Doseanu. "Cum Dumnezeu se întâmplă ca tot timpul pacientul să fie de vină."

Părinții Patriciei vor organiza pe 24 mai, de la ora 17, un protest în faţa Palatului de Justiţie, în semn de nemulţumire faţă de decizia judecătorească.

"Cred că e nevoie să se schimbe mentalitatea ca toate aceste cazuri de malpraxis să fie scoase de sub preş, ca cei care au greşit sau şi-au efectuat în mod defectuos munca să fie traşi la răspundere", spune mama Patriciei.

Avocatul familiei fetiției a depus și o plângere la CEDO. Judecarea dosarului a fost tergiversată și nu a avut loc într-un termen rezonabil, susține Răzvan Doseanu.

Reporter: Anca Deac / Operator: Florin Lucuța / Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri