ORADEA. Pelerinaj cu relicva Regelui Ladislau

Data publicării:
procesiune sf ladislau

Peste 5.000 de credincioși au participat duminică la pelerinajul diecezan care a marcat 825 de ani de la canonizarea regelui Ladislau. Relicvele celui considerat întemeietor al Episcopiei Romano-Catolice din Oradea au fost aduse în oraș, pentru prima dată după mai bine de patru secole și jumătate.

Catedrala Romano Catolicã din Oradea a fost neîncãpãtoare pentru credincioșii care au venit la slujbã.

"În urmă cu 940 de ani, în 1077, (Ladislau - n.n.) a devenit rege, iar în urmă cu 825 de ani, în 1192, a fost făcut sfânt. Aici, în Oradea, este înconjurat de un deosebit respect, întrucât el a fost întemeietorul bisericii", a spus dr. Erdő Péter, arhiepiscop de Esztergom-Budapest.

"Sfântul Ladislau, ziditor al credinței creștine pe aceste meleaguri. Ne amintim astăzi de canonizarea lui, care a avut loc aici în Oradea acum 825 de ani în urmă", a completat László Böcskei, episcopul romano-catolic de Oradea.

La ceremonie au fost prezenți episcopi și oficialitãți din România și Ungaria, printre care vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjén, și președintele UDMR, Kelemen Hunor.

"Acele principii pe care Sfântul Ștefan le-a fundamentat, pe acelea le-a întărit Sfântul Ladislau, ridicând zidurile acestor temelii. Ei au ridicat Catedrala Națiunii Maghiare, piatra de temelie a creștinismului maghiar", a declarat Zsolt Semjén.

Slujba din Catedrala Romano- Catolică a fost urmată de o procesiune până la Cetatea Oradea, loc în care credincioșii s-au închinat relicvei Sfântului Ladislau.

Dupã terminarea slujbei, relicva Sfântului Ladislau s-a întors la Gyõr, în Ungaria.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri