ORADEA. Promenadă contestată de ecologiști

Data publicării:
promenada

Amenajarea unei promenade pe malul Crişului Repede a declanşat un conflict între autorităţile din Oradea şi ecologişti. În timp ce edilii vor investi 25 de milioane de lei în refacerea zonei, iubitorii de natură se tem că lucrările vor duce la tăierea a zeci de arbori și la distrugerea unui adevărat plămân verde al orașului. Constructorii dau asigurări că pomii tăiați vor fi puțini și vor fi înlocuiți cu alții.

De mai multe zile malul stâng al Crişului Repede, aproape de centrul Oradei, s-a transformat în şantier. Primăria și Administraţia Bazinală de Apă Crişuri colaborează pentru refacerea zidului ridicat acum mai bine de o jumătate de secol și amenajarea unor zone de plimbare și relaxare. Pe o lungime de mai bine de jumătate de kilometru trotuarul va fi pavat cu piatră și vor fi restaurate balustrada şi stâlpii.

"Ne dorim ca stilul arhitectural al amenajării malului stâng să semene atât cu podul Sfântul Ladislau - ca arhitectură, cât şi cu viitoarea Piaţă Ferdinand, pentru că vrem un aspect îngrijit dat centrului oraşului", spune Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Proiectul în care vor fi investiți 25 de milioane de lei a stârnit însă reacții negative din partea ecologiștilor.

"Colegii mei au inventariat în zonă 53 de copaci. Nu ni s-a răspuns nici de la primărie, nici de la ABA Crişuri câţi dintre ei vor fi sacrificaţi. În 50 de ani, de când s-a creat acolo un mic ecosistem, clar că acestă intervenţie în albie îl va afecta", atrage atenţia Florin Budea, directorul Centrului Regional de Supraveghere Ecologică.

"Se va tăia doar acea suprafaţă care este în albia cursului de apă şi care s-a format datorită trecerea timpului", explică Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crişuri.

"Vom ţine cont şi de indicaţiile lor pentru această zonă care este o zonă verde, dar care trebuie amenajată", susţine purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Constructorii dau asigurări că nu vor fi tăiați decât arborii care vor afecta zidul de sprijin. Însă în locul acestora vor fi plantați alții.

"Din albia Crişului se vor păstra cei care nu infuenţează zidul de sprijin şi nu duc la degradarea zidului de sprijin. Cei care duc la degradare nu pot fi lăsaţi de aceea se face lucrarea să întărim zidul care susţine malul Crişului", a precizat Ioan Ienci, diriginte de şantier.

Orădenii au păreri împărţite.

"Foarte bună! Nu vedeţi ce ţigănie a fost aici? Numai gunoaie aruncate, boschetari. Să facă cum e aici, să se plimbe lumea."

"O parte ar fi bine să fie păstrată; ar fi păcat de răţuşte, lebede şi alte animale care s-au obişnuit aici."

În ciuda opoziției ecologiștilor, constructorii continuă lucrările care ar putea fi gata în primăvara anului viitor.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri