ORADEA. Târg de Paște, cu tradiții, meșteșuguri și bucate

Data actualizării: Data publicării:
targ de Paste

În ciuda vremii ploioase și a frigului, sute de orădeni au venit la târgul de Paște din centrul municipiului Oradea. Este primul eveniment de acest gen organizat în oraș. În Piața Unirii vizitatorii au parte de tradiții și meșteșuguri vechi, dar și de standuri cu tot felul de preparate apetisante.

Aurel Ardelean a învățat meșteșugul cioplitului în lemn de la un meșter popular. Spune că se simte dator să îi înveţe pe cei tineri tainele acestei adevărate arte.

"E legat de zona de sculptură care, din păcate, la noi, ca tradiție, se pierde. S-a pierdut, se pierde; nu mai sunt școli specializate în domeniu. Chiar suntem interesați ca tineretul de la țară să reușim să-l învățăm să facă așa ceva."

Pe lângã mșterul cioplitor, de la târgul de Paște nu lipsesc iconarii.

"Am venit la acest târg de Paște cu un număr de 16 icoane de diferite mărimi, care au ca tematică sărbătorile care se apropie", spune Ileana Vlad.

O completează Gheorghe Costea: "Expunem pentru toate buzunarele și icoanițe mai ieftine și mai scumpe. Și noi suntem oamenii care purtăm această tradiție de ani de zile."

Alții pun pe masã bucate calde și gustoase. Ca sã-și promoveze zona din care vin, unii comercianți le oferã gratuit vizitatorilor produse pentru casã și chiar îi invitã sã se stabileascã în satul lor.

"Avem foarte multe activități pentru copii: de la exponate din grădina zoologică, până la activități, ateliere de lutărit, de vopsit ouă. Pentru cei mari avem meșteri populari, unde ei pot cunoaște tradițiile locale", spune Larisa Birta, organizator al Târgului de Paște de la Oradea.

Târgul este deschis pânã pe 17 aprilie.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri