Oradea verde. Fiecare locuitor are la dispoziţie, în medie, 26 de metri pătraţi de spaţiu verde

Data actualizării: Data publicării:
oradea fonduri europene

Oradea, oraş din ce în mai verde. Oraşul de pe malurile Crişului Repede a cunoscut în ultmii ani o dezvoltare a infrastructurii, a economiei şi a vieţii culturale, a atras zeci de milioane de fonduri europene, dar nu s-a scăpat din vedere nici zona verde a urbei. Numai în ultimii zece ani, suprafaţa de spaţiu verde a oraşului a crescut cu 300 de hectare.

17 parcuri și sute de spații verzi amenajate în cartiere, în jurul blocurilor, sunt acum la dispoziția orădenilor. Conform statisticilor, fiecare orădean se bucură de mai bine de 26 de metri pătraţi de spaţiu verde, cât prevăd normele europene.

"Chiar s-au făcut foarte multe spaţii verzi care nu au existat până acum, au fost probabil zone nefolosite şi acum s-au amenajat parcuri foarte frumoase", confirmă o localnică.

"Parcurile sunt foarte frumoase, sunt îngrijite foarte bine, sunt tot timpul curate, cu flori frumoase", a remarcat o studentă străină.

Suprafața "verde" a oraşului a crescut în ultimii 10 ani cu 300 de hectare, dublându-și practic, întinderea.

"În Municipiul Oradea există la ora actuală 663 de hectare de spaţii verzi. Din acestea, 516 hectare sunt amenajate ca spaţii verzi, iar 59 sunt neamenajate, restul reprezentând suprafaţa ocupată cu cimitire", a detaliat Mircea Stejerean, directorul Biroului Servicii Publice Oradea.

"Dorinţa municipalităţii este aceea de a amenaja un parc în fiecare cartier, în aşa fel încât orădenii să aibă cât mai aproape, în vecinătate, o zonă verde în care să poată ieşi împreună cu copiii", a spus Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

În 2011, oraşul a primit titlulul de Capitală Verde a României datorită parcurilor, promenadelor şi pistelor de biciclete amenjate în ultimii ani.

"Pe lângă crearea acestor parcuri şi a acestor cvartale de zonă verde, trebuie tras un semnal de alarmă şi cu privire la defrişările care, nu e aşa, au apărut în presa locală. Vorbim aici de cazul malurilor Crişului Repede", a precizat Cristian Puşcaş, arhitect.

"S-a aglomerat mult cu blocurile şi ar fi necesar mai mult spaţiu verde. S-au mai făcut nişte parcuri la periferie care, într-adevăr, sunt foarte binevenite, dar sunt foarte departe", consideră un localnic.

Raportat la cele mai dezvoltate oraşe din România, care au peste 200 de mii de locuitori, Oradea se află pe locul al doilea, după Cluj, la suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor, arată un studiu întocmit de Institutul Naţional de Statistică în 2015.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri