ORADEA. Weekend fără maşini în Piaţa Unirii

Data actualizării: Data publicării:
acces interzis

Din 24 iunie, maşinile nu vor mai avea voie, în weekend-uri, în Piaţa Unirii din Oradea. Restricţia se aplică tuturor vehiculelor, cu excepţia taximetrelor şi a mijloacelor de transport în comun. Măsura luată de autorităţile locale este prima dintr-un pachet mai larg care vizează transformarea centrului municipiului într-un spaţiu dedicat pietonilor şi bicicliştilor.

Circulaţia rutieră în Piaţa Unirii va fi oprită sâmbătă dimineaţă şi va fi reluată duminică noaptea. Asta pentru ca pietonii şi biciliştii să aibă la dispoziţie un spaţiu cât mai mare, iar şoferii să se obişnuiască cu viitoarele restricţii din zona centrală. Aceasta va fi regândită în totalitate şi va avea mai multe străzi transformate în spaţii pietonale.

"Când se va termina Podul Centenarului, vom închide inclusiv circulaţia pe podul Sfântul Ladislau şi în Piaţa Ferdinand în aşa fel încât, din vara anului 2019, la fiecare sfârşit de săptămână tot centrul să fie dedicat exclusiv pietonilor şi bicicliştilor", a precizat Ilie Bolojan, primarul Oradei.

În paralel, autorităţile locale lucrează la un regulament care să oblige firmele care deţin spaţii în centrul oraşului să le ţină deschise inclusiv la sfârşit de săptămână. Şi reabilitarea clădirilor istorice va continua într-un ritm alert, pentru ca în câţiva ani centrul oraşului să fie complet refăcut.

Cele mai mari probleme în acest sens sunt cu trei clădiri emblematice pentru oraş - Hotel Parc, clădirea Băilor Rimanoczy şi fostul Palat de Finanţe. În cazul celui din urmă, primarul Ilie Bolojan a trimis săgeţi către actualul proprietar, Consiliul Judeţean Bihor.

"Îi rog pe colegii care asigură conducerea Consiliului Judeţean să considere o prioritate această clădire pentru că, alături de Filarmonică, merită reabilitată", a declarat primarul Oradei.

În următorii doi ani, autorităţile locale au planuri mari şi pentru cartierele oraşului. Reprezentanţii primăiei au identificat mai multe spaţii din oraş unde vor amenaja parcuri sau piaţete.

"Ţinta noastră este ca la orice zonă din oraş unde locuieşti să ai 500 de metri de mers pe jos până la un loc unde te poţi întâlni cu alţi oameni; poţi să-ţi cunoşti vecinii, poţi să socializezi, poţi să te recreezi", spune primarul Bolojan.

Investiţii se vor face în următoarea perioadă în zona străzilor Barcăului, Ştefan cel Mare şi Leonardo da Vinci, dar şi în parcul Salca.

Reporter: Adrian Ciucuriţă
Operator: Sorin Mezea
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri