"Oțelul", măcinat de vremuri. Baza sportivă din Ştei a fost una dintre cele mai scumpe din ţară

Data actualizării: Data publicării:
otelul stei 190515

Baza sportivă Oțelul din Ștei a fost construită de Întreprinderea Mecanică din zonă şi a fost dată în folosință la începutul anilor '80. La acea vreme era una dintre cele mai scumpe baze din ţară construită în regie proprie de o companie de stat.

"Se spune că la vremea când a fost construit complexul Oțelul din Ștei, undeva în anii 1980, acesta a costat 40 de milioane de lei", a aflat Laura Breb, reporter Digi24 Oradea.

„Am participat cu bani la construcția ei, că am lucrat în hala 4 la uzină", îşi aminteşte un localnic.

Pe lângă sala de sport Lioara, complexul mai avea trei terenuri de fotbal, vestiare și o tribună acoperită cu o capacitate de 5 mii de locuri. Localnicii spun că parchetul sălii era de cea mai bună calitate, adus din străinătate.

„Aici s-au ținut meciuri internaționale de baschet, meciuri internaționale de handbal. Multe orașe nu aveau ce aveam noi, o asemenea bază sportivă. Și acum? Acum e prăpădul de pe lume", susţine Ioan Frese, profesor de sport.

Pe baza sportivă din Ştei au evoluat sportivi care au făcut istorie. Printre ei voleibaliştii Mircea Tutovan, supranumit tunarul Europei, şi Viorel Manole, coordonator al naționalei care a luat bronzul olimpic la Olimpiada moscovită din 1980. La începuturile carierei sale, şi Ghiță Mureșan a fost protagonistul unui meci de baschet jucat la Ştei.

Localnicii îşi aduc aminte că la unele meciuri de fotbal disputate în complexul Oţelul asistau chiar şi 6 mii de spectatori.

„- Am prins și era foarte frumos.
- Lume multă, baza cum arăta?
- În stare foarte bună, frumos."

„Echipă de fotbal aveau acolo, de handbal, de volei, era o atmosferă foartă frumoasă."

După ce a fost privatizată, pentru sala Lioara a început declinul.

"APPS-ul a privatizat această bază sportivă. Asta s-a întâmplat în 2003, acum va fi destul de greu să recuperăm această bază sportivă", consideră Iulian Balaj, primarul orașului Ștei.

Din cele două baze sportive cât a avut orașul înainte de 1990, primăria nu mai are niciuna în administrare. Acum, edilii vor să obţină de la Compania Naţională a Uraniului administrarea terenului "Minerul", pe care evoluează echipa de fotbal a orașului.

Reporteri: Laura Breb, Adrian Ciucuriță
Operatori: Constantin Gheorghiță, Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri