Pădure retrocedată după 26 de ani

Data publicării:
padure retrocedata

O familie din Bihor a primit înapoi o pădure pierdută în vremea comunismului. 26 de ani s-au chinuit cele trei surori să recupereze terenul întins pe o suprafață de șase hectare. Bucuria le-a fost umbrită de tăierile masive de arbori din zonă. Din pădurea deasă de altădată au mai rămas doar câțiva copaci care ar putea fi puși și ei la pâmânt în următoarea perioadă.

Cele trei fete ale familiei Pașcalău au făcut ultimul pas pentru a deveni proprietare în acte ale pădurii moștenite. De peste 20 de ani se luptă în justiție pentru cele 6 hectare de pădure, iar azi au ajuns, în sfârșit, la momentul delimitării terenului.

"A încercat tatăl meu prin 2001, dar și până atunci, să recuperăm pădurea, să facă demersuri, dar s-a lovit de opoziția primăriei", îşi aminteşte Livia Popa, proprietar al pădurii.

Bucuria le-a fost umbrită de tăierile din pădure. Proprietarele spun că arborii au fost puși la pământ chiar și după ce Prefectura Bihor le-a validat dosarul de retrocedare.

"Sunt foarte multe lemne marcate și tare mă tem că până când vom reuși să terminăm cu schița și cu intabularea se vor tăia și acestea. 80 de copaci mai sunt marcați", spune Rodica Borz, proprietar al pădurii.

Ocolul Silvic este apărat însă de secretarul asociației de proprietari de pădure din zonă. Ioan Fence spune că, în trecut, oamenii din asociație nu s-au bazat doar pe acte. Au luat de bune şi spusele unor localnici când au delimitat suprafeţele silvice.

"Ei au zis că îi mai încoace, deci cam până aici unde vorbim acum, terenul nostru."

În plus, în zonă se fură lemn din păduri de ani de zile.

"Se fură în mod repetat lemne în special noaptea în mod constant, se repetă aceste furturi", confirmă Livia Bârlău, primarul comunei Brusturi.

Anul trecut, în Bihor au fost investigate 1.200 de cazuri de tăieri ilegale de arbori, judeţul fiind al nouălea din ţară în clasament. Toate aceste anchete au fost derulate de Poliţie. În schimb, 42 dintre cazuri au ajuns şi în atenţia Gărzii Forestiere, iar 179 la Romsilva.

Raportul mai arată că anul trecut în Bihor s-au făcut peste 200 de apeluri telefonice privind transporturi de lemne, iar în 51 din cazuri au fost identificate transporturi neînregistrate.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri