Pălinca de aur. Cea mai bună băutură tradițională din Satu Mare este făcută de o femeie

Data publicării:
palinca

Băutura ce i-a adus notorietate Mariei Papp a fost însă una de pere și încă dintr-un soi special. Băutura care i-a impresionat pe specialiștii din juriu a fost făcută acum doi ani și a respectat cu strictețe toate etapele producerii cunoscutei licori.

"Am impresia că, fără să o fi întrebat pe femeie, după cum era gustul pălincii, era din pere din soiul Williams și asta îi dă o aromă mai plăcută pălincii de pere. Într-adevăr, era fantastică", a remarcat Ioan Pop, unul dintre membrii juriului.

Pălinca premiată cu "Marele Aur" la concursul Camerei de Comerț din Satu Mare a fost obținută prin fierberea într-un cazan vechi, din 1982.

"A cumpărat tata ca să facem fabricarea de țuică, ca să avem o țuică minunată, bună și după aia eu am preluat de la el. Cazanul e din cupru alimentar și cărămidă și construit împreună cu cărămidă", susţine Maria Papp, câștigătoarea Concursului Județean de Pălincă Satu Mare.

Cu această pălincă, sătmăreanca a scris istorie. Competiția, care numără 10 ediții, nu a fost niciodată câștigată de o femeie. Pentru producători ca Maria Papp, acest fel de concurs e de cele mai multe ori singura modalitate de promovare.

"Pe de-o parte guvernele, pe de altă parte Uniunea Europeană spun că "venim și susținem, promovăm produsele tradiționale". Pe de altă parte însă avem de foarte multe ori legislații total nefavorabile, care pun într-o lumină nefavorabilă acest produs ca să ajungă pe diferite pieți", spune Cornel Mureșan, vicepreședintele Federației a Producătorilor de Pălincă de nord-vestul țării.

Anul acesta la startul întrecerii s-au aliniat 119 concurenți şi au fost înscrise 14 sortimente.

Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri