Pălinca, sărbătorită la Oradea

Data actualizării: Data publicării:
TARG_PALINCA_260916

Capitala românească a pălincii s-a aflat, timp de trei zile, în Oradea. Zeci de producători le-au dezvăluit clienților secretele preparării cunoscutei băuturi, dar şi ce efecte benefice are consumul moderat de pălincă. Mulţi s-au plâns că în această toamnă au avut o producţie slabă, dar au menţinut preţurile la nivelul de anul trecut.

Producător de pălincă încă din 1962, Ioan David spune că în această toamnă a avut parte de cea mai slabă recoltă de prune din ultimii 15 ani. Nici vânzările nu merg prea bine, asta deși prețul unui litru a rămas neschimbat, 25 de lei.

"Nu are lumea bani, nu se mai consumă atâta, merge mai slab ca anii trecuți", spune Ioan David.

Producătorul bihorean îşi laudă licoarea, despre care spune că este cel mai bun medicament pentru cei care suferă de viroză sau gripă. Bineînţeles, consumată în cantităţi moderate.

"- Se bagă într-o sticlă pălincă, peste ea se pune miere.
- Câtă miere?
- Depinde de gust la fiecare, mai multă, mai puțină.
- Vindecă?
- Da, mai ales pentru cei care au tuse."

Prețurile au rămas neschimbate în comparație cu anii precedenți. Un litru de pălincă de mere sau pere costă 30 de lei, iar cel de piersică 35 de lei.

"- E dificil, când sunt atât de multe.
- Care vi s-a părut cea mai bună?
- Eu m-am oprit la o afinată foarte bună."

Vedeta a fost licoarea obținută din nectarină, vândută cu 40 de lei litrul.

"- E ceva mai rar și neobișnuit și tot ce e neobișnuit este interesant pentru oamenii de rând.
- Gust diferit față de cea de prună ?
- Categoric, e mult mai aromată și mult mai dulce", susţine Andreea Silaghi, producător de pălincă de nectarine.

Producătorii le-au explicat clienţilor cum pot stabili dacă un produs e de calitate: "Să aibă mărgele în jurul ei. Dacă îl strânge de gât pe om, îi bai cu pălinca respectivă; înseamnă că are zahăr și nu doar că îl strânge de gât, ci și îl doare capul a doua zi."

Şi doamnele au avut parte de un produs, dedicat lor. "Pălinca aprinsă, care de obicei se servește în dimineața nunții, are un gust de lichior, este condimentată cu mentă, scorțișoară și e în special pentru doamne."

Cei care au vrut să deguste un pahar de pălincă au putut să o facă până duminică, în Parcul Bălcescu din Oradea.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri