Parcul Natural Apuseni, îngropat în gunoaie

Data publicării:
gunoi apuseni

Parcul Național Apuseni, ce atrage anual mii de turiști din țară și străinătate riscă să fie transformat de nepăsare într-o groapă de gunoi.

"Brazi, mulți înalți și râuri cu ape cristaline sunt doar câteva din elementle cu care România încearcă să atragă în zonă cât mai mulți turiști din păcate există și o problemă mai puțin cunoscută care poate otrăvi la propriu o arie protejată sau un proiect turistic e vorba de tonele de mizerii aruncate la întâmplare în cursurile de apă", a observat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

"O să ajungem să ne sufocăm râurile, toate locurile verzi și frumoase din jur cu astfel de deșeuri", este de părere Alin Moş, directorul Administrației Parcului Natural Munții Apuseni.

Vinovaţi pentru această situaţie sunt chiar localnicii din Nucet, care aruncă gunoaiele la voia întâmplării.

"- Cine le aruncă?
- Cine? Noi, locatarii, cine altcineva? Nu vine un străin, numai noi de aici."

"Oamenii nu sunt civilizați: în loc să le arunce la coșul de gunoi le aruncă în apă, e mai ușor așa."

Doar anul trecut Primăria Nucet a investit peste 100 de mii de lei ca să cumpere o mașină de gunoi și să realizeze o platforme de colectare a deșeurilor. Au fost montate până şi tăbliţe în care oamenii sunt rugaţi să nu arunce gunoiul la voia întâmplării.

"Au fost momente când am întâlnit în general mobilier electronice, televizoare frigidere", îşi aminteşte Paul Jurca, responsabil cu problemele de mediu a primăriei Nucet.

Chiar și elevii au dat o mână de ajutor la adunatul gunoiului, dar eforturile par insuficiente.

"Trebuie să aplice amenzile prevăzute pentru poluarea mediului înconjurător și sunt convins că ar conduce la o diminuare a cantității de deșeuri", crede Traian Coraș, directorul şcolii din Nucet.

"Noi trebuie să identificăm persoana exact în momentul în care săvârșește fapta ca să putem dovedi până la capăt că e făptașul", explică Alin Moș, directorul Administrație Parcului Național Munții Apuseni.

Cei vinovaţi răspund de foarte puţine ori pentru că otrăvesc natura. În total, anul trecut s-au dat doar 25 de amenzi.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri