Parcul Natural Cefa, Delta din Bihor

Data publicării:
parc cefa

Diversitatea de specii care trãiesc în zonã i-a adus Parcului Natural Cefa renumele de Delta Bihorului. Parcul e casã pentru nu mai puţin de 1.300 de specii de plante şi animale. În zonã trãiesc de la lebede şi vidre pânã la ţipari şi chiar dropii.

Înfiinţat prin hotărâre de Guvern, în 2010, când peste 500 de hectare au fost trecute de statul român în administrarea RomSilva, Parcul Natural Cefa e locul preferat de amatorii de birdwatching, o îndeletnicire ce are tot mai mulţi adepţi şi în România. De la pescăruşi la lebede, cormorani şi stârci până la vidre sau dropii. Toate pot fi admirate de vizitatori, din observatoarele ridicate de autorităţi.

Nu sunt singurele exemplare rare care pot fi văzute printre lacurile pescăriei din zonă.

"Buhaiul de baltă cu burta roşie, o specie de broscuţă de talie mică, protejată la nivel european care, deşi este foarte mică, emite zgomote foarte puternice asemenea unui bivol", enumeră Andrei Togor, reprezentantul asociaţiei Aqua Crisius.

"În cadrul Parcului Natural Cefa trăieşte şi raţa roşie, o specie rară, protejată, dar şi periclitată în acelaşi timp la nivel mondial. În România există 10.000 de astfel de perechi, dar 3000 de bucăţi pot fi întâlnite chiar aici, în aria protejată aflată la 30 de kilometri de Oradea", a aflat Claudiu Mihuţ, reporter Digi24 Oradea.

"Aproape 1300 de specii de plante şi animale, dintre care 96 sunt protejate, preponderent păsări, sunt 70 de specii. Ţiparul este o specie rară pe cale de dispariţie, care însă trăieşte aici. Îl găsim rar pentru că habitatul lui este pe cale de dispariţie", susţine Andrei Togor.

Consiliul Judeţean Bihor intenţionează să investească în aria protejată nu mai puţin de 8,5 milioane de lei în următorii zece ani. Pentru a dezvolta turismul în zonă, autorităţile au de gând să acceseze fonduri europene pe proiecte transfrontaliere. Asta mai ales în condiţiile în care Parcul Natural Cefa se continuă, peste graniţă, cu Parcul Natural Koroş-Maros din Ungaria.

"Poate deveni atractiv şi pentru câteva sporturi acvatice precum este caiac canoe sau pur şi simplu plimbările cu barca. Vor fi montate toate elementele care ţin se signalistică şi de promovare a activităţilor din parc", spune Răzvan Dumbravă, managerul Agenţiei de Management a Destinaţiei Bihor.

Autorităţile vor amenaja şi bariere astfel încât vizitatorii să nu intre în habitatele speciilor pe cale de dispariţie. Localnicii abia aşteaptă să vină turiştii. Sunt pregătiţi să îi găzduiască şi să le fie ghizi în Deltă.

Pentru a ajunge în comuna Cefa , urmaţi Drumul Naţional 79 dinspre Oradea spre Arad. În localitatea Inand viraţi la dreapta iar până la destinaţie mai aveţi de parcurs aproximativ 5 kilometri.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri