Parcul unei comune din Maramureş, cucerit de ciori

Data publicării:
ciori MM

Gălăgie, mizerie cât cuprinde și culturi distruse. Este calvarul prin care trec localnicii din Satulung, județul Maramureș, din cauza sutelor de ciori care de peste 20 de ani și-au făcut cuiburi în arborii seculari din parcul așezării. Autoritățile ridică neputincioase din umeri întrucât păsările sunt protejate prin lege.

Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea: "O simplă plimbare prin parcul din comuna Satulung se poate transforma într-o adevarată provocare. Pe lângă faptul că nu ai efectiv unde să te așezi, te poți trezi și cu…"surprize" de sus întrucât, în arborii seculari de aici, trăiesc sute de ciori."

Iar urmele păsărilor se văd la fiecare pas, indiferent de anotimp.

Mihai Zmicală, directorul Căminului Cultural din Satulung: "Oamenii vor să se așeze pe bancă să mănânce, dar din păcate ajung la bancă, se uită, se uită sus și pleacă. Mergând spre Primărie am fost "nimerit" și am fost obligat să mă duc acasă să mă schimb, din cap până în picioare."

Pe lângă băncile și aleile murdare, și locul de joacă pentru copii a fost afectat, iar acum zace abandonat.

"Tot murdăresc: băncile, pe-aici hainele, uitați-vă cum e pe-acolo, sus. Fac și gălăgie.. Foarte multă! Se scoală de dimineață bună, bună și umblă pe tot locul."

Localnicii se plâng că păsările distrug și culturile. Aşa că, de ani buni autoritățile locale din Satulung caută soluții. Nu prea au ce măsuri să aplice, întrucât ciorile sunt protejate prin lege.

Alexandru Lapoși, biolog: "Sub nicio formă ele nu pot fi stârpite în masă, deci asta e ilegal. Plus că nu pot fi deranjate în timpul cuibăritului."

"- Am distrus toate cuiburile, din nou s-au făcut. Am montat și aparate.
- Și?!
- Și efectul e zero", recunoaşte Ioan Roman, viceprimarul comunei Satulung.

"Sunt protejate, dar trebuie să fim protejați în primul rând noi, ca şi cetățeni", cere un localnic.

Biologii atrag atenția că, dincolo de neplăcerile pe care le creează, ciorile au rolul de "sanitari naturali" ai mediului, pentru că distrug mulți dăunători. Totodată, specialiștii spun caă la nivel național și european, numărul ciorilor  scăzut drastic în ultimii ani.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri