Părintele Rock Filarmonica şi-a încheiat cariera la Teatrul din Oradea

Data actualizării: Data publicării:
madeva

A fost o seară plină cultură şi emoţie marţi, la Muzeul "Iosif Vulcan" din Oradea. Cantautorul Florin Chelu Madeva şi-a încheiat în mod oficial cariera în cadrul Teatrului "Regina Maria" în prezenţa a numeroşi prieteni şi cunoscuţi, dar şi a publicului care i-a fost alături de-a lungul a mai bine de 40 de ani.

"De-aş ave" - aşa s-a intitulat spectacolul prin care Florian Chelu Madeva şi-a încheiat activitatea din teatru. A fost un program presărat cu muzica a 25 de compozitori pe versurile lui Mihai Eminescu.

"Toţi vor cânta aceeaşi piesă, adică "De-aş avea". Fiecare a compus-o după firea lui, după sufletul lui. Suntem singurii din România care am înţeles să îl onorăm pe Eminescu la această dată fastă, prima zi de primăvară, Ziua Internaţională a Poeziei, este ziua în care a debutat Eminescu", a explicat Florian Chelu Madeva.

"Am venit cu o compoziţie pe versurile lui Eminescu. O linie melodică care să conţină tema de Bach care este specifică sonetelor", spune Mihaela Simai, compozitoare şi cantautoare.

Odată cu acest eveniment, cunoscutul artist şi-a sărbătorit oficial retragerea din cadrul Teatrului "Regina Maria". Ajuns la vârsta pensionării, Florian Chelu Madeva a precizat că va mai colabora cu instituţia culturală.

"Pentru mine teatrul a fost o mare bucurie pentru că am creat. Eu voi lucra în continuare, deja mi-au spus colegii de la teatru că îmi pregătesc contractul pentru ce am făcut noi până acum, Scripcarul, Omul din La Mancha şi altele."

Născut acum 65 de ani la Oradea, Florian Chelu Madeva a activat la teatrul din oraş din februarie 1976. În cele peste patru decenii de carieră, a scris, compus, dramatizat, tradus şi coordonat spectacole de teatru, muzică şi poezie. El este cel care a dat naştere proiectului Rock Filamornica şi a organizat cel mai longeviv eveniment cultural din Oradea, Concertul Hiroshima.

Tot marţi sear, Florian Chelu Madeva a prezentat trei dintre volumele sale: "De-aş avea", "Mari Melancolii şi Aspre Indignări" şi "Sonet, ediţie prostheistică".

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri