Patru secole de credinţă reunite într-o biserică

Data actualizării: Data publicării:
biserica UNESCO MM

Spui Paşte tradiţional şi gândul te duce fără voie spre dealurile, munţii, văile şi cătunele Maramureşului. Vă prezentăm un exemplu de istorie vie, o construcţie inclusă deja în patrimoniul UNESCO. Biserica "Cuvioasa Paraschiva" din Poienile Izei din Maramureş veghează, din deal, peste oamenii locului de aproape patru sute de ani. Trecerea timpului se vede în fiecare centimetru pătrat al construcţiei, însă asta nu face decât să-i întărească aerul sacru.

Oamenii satului sunt cei care prin munca lor au ridicat biserica de lemn ,,Cuvioasa Paraschiva" din Poienile Izei. Nu e însă clar momentul când această minune arhitecturală a fost construită. Oficial e indicat anul 1632. Tehnica de lucru ar putea indica însă că lăcaşul de cult ar fi fost ridicat cu mai bine de un secol înainte.

"Forma de îmbinare a bârnelor este numită ,,dreaptă dublă", care s-a practicat înainte de 1500. Lucrul ăsta atestă și vechimea ei", spune Ioan Pop, preotul comunei Poienile Izei, județul Maramureș.

Construită în formă de navă, cu un altar simplu, biserica veche - cum îi spun localnicii - surprinde prin arhitectura ei. Îi simţi secolele de istorie la fiecare pas, de cum intri în lăcaşul sacru.

Trecerea timpului a mai estompat din strălucirea culorilor de altădată, fără să le răpească frumuseţea.

"Pictura bisericii din Poienile Izei a fost realizată la sfârșitul anilor 1700. Acest lucru este consemnat și în această pisanie, în limba română, cu litere chirilice", a transmis Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

"Se remarcă în special prin pictura care este foarte bine conservată, are un caracter moralizator, Biblia în culori", spune preotul din sat.

O legendă frumoasă e construită în jurul turlei bisericuţei de lemn. Oamenii locului spun că în vremea invaziei tătarilor din 1717, aceştia din urmă ar fi confundat luna de pe cruce cu o semilună, astfel că biserica a scăpat de incendiere.

"De fapt nu este un compromis, nici o semilună, este o lună personificată. Se numește Liturghia cosmică. Sunt amplasate pe cruce soarele, luna și pământul, globul pamântesc la bază, semn că prin crucea lui Hristos se binecuvântează întregul cosmos", explică preotul.

Secolele au trecut peste construcţia sfântă din Poienile Izei, însă viaţa şi eternitatea comunităţii se învârte în continuare în jurul bisericuţei vechi de secole.

Locul nu mai e demult doar un punct central în viaţa comunităţii din Poienile Izei. Faima bisericuţei din lemn a ajuns în toate colţurile lumii aşa că mii de turişti îi trec în fiecare an pragul.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri