Pensionară "omorâtă" în acte. Poşta şi Casa de Pensii îşi pasează vina una alteia

Data publicării:
pensionara

"Bine că nu am făcut un infarct când îmi spune că "E decedată. Doamnă, dar eu sunt! Cum, dumneavoastră? Doamnă, eu sunt doamna Valcan, în carne și oase. Uitați buletinul."

La 62 de ani, Floarei Valcan nu-i vine nici acum să creadă că a devenit subiectul unei situaţii de domeniul imposibilului. Pensionara spune că problemele au început luna trecută, când poştaşul nu i-a adus cuponul de pensie. A verificat cardul şi a constatat că nici banii nu au intrat. Situaţia s-a repetat în septembrie.

"Mergând de vreo trei-patru ori la bancomat să îmi ridic pensia îmi indica: ne pare rău, 0 lei. Sigur, după două zile de încercări, m-am dus la sucursala CEC. Acolo o doamnă amabilă s-a uitat în acte și a văzut că sunt sistată din luna august."

Femeia s-a dus să ceară lămuriri la Casa de Pensii Bihor. Acolo a aflat că în documentele instituţiei figurează ca decedată.

"Pentru că timp de două luni de zile nu și-a ridicat acest cupon de pensie, care are are un regim de scrisoare recomandată, compania națională Poșta Română ne-a comunicat faptul că, nefiind găsită la domiciliu sau din alte informații pe care le au dânșii este decedată, ca urmare am procedat la sistarea pensiei", a precizat Leontin Ţîrle, directorul Casei de Pensii Bihor.

De cealaltă parte, conducerea Poştei din Oradea aruncă vina pe Casa de Pensii Bihor, care nu ar mai fi trimis cupoanele de pensie pe lunile august şi septembrie pentru Floarea Valcan. Astfel, poştaşul a trecut ultima dată pe la pensionară în luna iulie. În această situaţie, Casa de Pensii era cea care ar fi trebuit să verifice dacă femeia trăiește, spun şefii Poştei orădene.

Potrivit procedurilor, Casa de Pensii sistează pensia unei persoane decedate dacă este înştiinţată de aparţinătorii acesteia sau de Poştă.

"Decesul unei persoane se înregistrează la serviciul decese din cadrul primăriei, iar de acolo colegii de la acest serviciu trimit mai departe înştiinţarea decesului către Evidenţa Populaţiei, către locul naşterii persoanei decedate, către CAS şi către camera notarilor", a precizat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

De parcă situaţia nu era suficient de gravă, pensionara spune că funcţionarii Casei de Pensii i-au cerut să demonstreze cu acte că este în viaţă.

"Pe drumuri, apoi completări și du-te și vino la certificate de deces, că nu am certificat de deces, la Poliție că nu îmi este sistat buletinul. Vă închipuiţi că am eu problemele mele. Sunt persoană cu dizabilităţi", spune Floarea Valcan.

În cel mai bun caz, orădeanca își va putea primi pensiile restante la jumătatea lunii viitoare.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri