Pescari pe lacurile înghețate din Bihor

Data publicării:
lac inghetat

Lacurile înghețate din Bihor au devenit ţinta pasionaților de pescuit la copcă. Cum stratul de gheață are în unele locuri o grosime chiar și de 40 de centimetri, pescarii s-au aventurat câteva zeci de metri față de mal ca să prindă pește. Hidrologii atrag însă atenția că există riscul ca gheața să cedeze în orice moment.

„Lacul de acumulare Suplacu de Barcău a înghețat pentru prima dată de la umplerea sa acum cinci ani pe o suprafață de 40 de hectare. Din acest motiv, câțiva pescari curajoși s-au aventurat pe stratul de gheață”, a observat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

La minus șase grade, cu undițele în mână, la peste 200 de metri distanță de mal. Așa i-am găsit pe cei care au sfidat gerul și au mers pe lacul înghețat fără nicio teamă. Pentru ei, pescuitul la copcă este cel mai potrivit mod de relaxare în sezonul rece.

„- Cât credeți că are stratul de gheață?
- Cam ce ziceți, așa vreo 30-40 de centimetri are.
- Ați făcut greu copca?
- Nu, că deja era făcut, noi am venit după alții.
- Și nu vă e frică, având în vedere că s-ar putea să cedeze?
- Aici, nu”, e sigur un pescar.

„E mai pretențios, mai mofturos peștele iarna, îi incităm cu tot felul de viermi, larve”, spune altul.

Autoritățile le atrag atenția pescarilor că se expun unor riscuri dacă merg pe lacurile îngheţate.

„Deși stratul de gheață în cazul acumulărilor este destul de gros, de circa 20-25 de centimetri, prezența unor ochiuri poate duce la dislocarea blocurilor de gheață și deci la situații periculoase", avertizează Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Crișuri.

Meteorologii au anunțat că și în perioada următoare temperaturile scăzute se vor menţine, fapt ce va duce la extinderea suprafeţelor îngheţate pe cursurile de apă.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri