Peste 75% din amenzile date de ITM Bihor în 2015 au fost pentru muncă la negru

Data publicării:
munca la negru

Datele Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor arată că în 2015 între 3% și 5% dintre firmele din județ au încălcat legea și au făcut angajări fără documente.

"Probabil oamenii sunt disperați pur și simplu. Nu își găsesc de lucru și atunci acceptă chiar orice."

"Angajatorul e interesat să câștige niște bani prin a nu plăti acele impozite către stat, iar eu, cel care mă angajez, poate nu știu că nu am dreptul la o pensie, nu am dreptul la nimic."

Cele mai multe probleme au fost găsite la firme de construcții și din industria confecțiilor.

"La cele peste 4000 de controale, muncă fără forme legale am găsit în special în industria ușoară: marochinărie, textile, pielărie, încălțăminte, servicii, servicii chiar dacă sunt sezoniere, în construcții", a precizat Marius Rotar, inspectorul șef al ITM Bihor.

Specialiștii au o explicaţie pentru această situaţie.

"Vorbim în special despre sectoare de activitate unde salariile sunt încă foarte mici. E normal ca acolo unde forța de muncă reprezintă foarte mult din costul final al produsului finit să existe și câteva încercări, nu multe, de a reduce aceste costuri.
Soluțiile vor veni probabil în timp odată cu disciplinarea agenților economici", consideră Dan Octavian, analist financiar.

Asta îşi doresc şi angajatorii care lucrează legal și care recunosc că situația îi afectează.

"Noi ne confruntăm, spre exemplu, cu o lipsă de personal tocmai pentru că există angajatori care angajează la negru. Cei care muncesc la negru nu ar trebui să aibă nicio așteptare nici din partea servicilor sociale, spitalicești, nu ar trebui să își dorească nici drumuri mai bune, deoarece sunt primii care nu contribuie la acest servicii", spune Cătălin Popa, managerul unei firme.

Anul trecut, ITM Bihor a aplicat amenzi în valoare de peste 5 milioane şi jumătate de lei. Mai bine de 4 milioane de lei este valoarea sancţiunilor date pentru munca la negru. Conform legii, pentru fiecare angajat fără forme legale amenda este cuprinsă între 10 mii şi 20 de mii de lei.

Reporter: Diana Grad
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri