Peste o mie de familii din Oradea nu primesc căldură la parametri normali

Data actualizării: Data publicării:
frig locuinte

E frig în locuinţele a mii de orădeni, unde agentul termic livrat de sistemul centralizat nu ajunge la parametrii normali. Societatea de termoficare din oraş este obligată să livreze căldura la presiuni reduse, pentru a nu afecta reţelele vechi, care ar putea ceda oricând. În această situaţie, oamenii pun pe ei mai multe haine şi se încălzesc cum pot.

Îmbrăcaţi cu mai multe rânduri de haine şi acoperiţi până la gât cu plapume şi paturi. Aşa reuşesc o mie de familii din Oradea să facă faţă frigului care le cuprinde locuinţele pe timpul nopţii.

"Îngheţăm de frig", se plânge Paraschiva Szabo. "Când ne culcăm, ne acoperim bine, numai aer să primesc."

Situaţia nu este mai bună nici ziua. Caloriferele abia dezmorţite nu reuşesc să încălzească locuinţele în care termometrele indică valori scãzute.

"- Caloriferul nu e aşa de cald, nici rece, dar nici fierbinte, dezmorţit.
- Cam câte grade aveţi acum?
- Cam 14 grade."

"Am mai dat un pic drumul şi la aragaz ca să fie puţin cald în bucătărie, mă îmbrac foarte bine. Că dacă mai bag şi calorifer am o grămadă de plată", spune proprietara unei locuinţe.

Probleme sunt în douã cartiere din Oradea, iar afectate sunt peste o mie de locuinţe. Specialiştii spun cã agentul termic ajunge în calorifere sub temperatura necesarã din cauza presiunii scăzute din reţea.

"Temperatura pentru încălzire se livrează cu 2-3 grade mai puţin decât diagrama de reglaj. (...) Dacă în totul oraşul Oradea funcţionăm cu 52 de grade pe încălzire, pentru aceste puncte termice furnizăm doar 49 de grade", explică Dan Creţ, directorul comercial al societăţii Termoficare Oradea.

Asta pentru cã nu toate reþelele vechi ale oraşului au fost modernizate ca sã facã faţã presiunii necesare.

"În cazul în care societatea de termoficare ar livra agentul termic la o presiune mai mare, reţelele vechi de mai bine de 40 de ani ar ceda şi s-ar produse avarii, ceea ce înseamnă că oamenii ar rămâne complet fără căldură în locuinţe. Autorităţile au început înlocuirea conductelor, însă lucrările sunt sistate deocamdată din cauza temperaturilor scăzute", transmite Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

Societatea Termoficare a comandat deja o staţie de repompare. Aceasta va creşte presiunea, însa doar pe magistrala reabilitată, fără a genera avarii pe reţelele vechi. Staţia va fi montată, cel mai probabil, la sfârşitul lunii ianuarie.

Reporter: Anca Deac
Operatori: Florin Lucuţa, Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri