Peşterile, refugiu din faţa caniculei

Data actualizării: Data publicării:
pestera Unguru Mare

În timp ce codul galben de caniculă transformă orașele în adevărate cuptoare, există norocoşi care se relaxează la răcoare, în inima munţilor. Temperatura pe creste e cu cel puțin 10 grade mai scăzută și ajunge chiar la 12-14 grade în peșterile unde turiștii au nevoie chiar de o haină mai groasă.

Peşterile din Defileul Crişului Repede s-au transformat în adevărate refugii în faţa caniculei. O spun turiştii care vin chiar şi din Ungaria ca să se bucure de răcoarea muntelui.

"Am vrut, în special, să ne retragem din calea caniculei", spune unul dintre ei.

"Temperatura din interiorul peşterii este foarte bună", recunoaşte altul.

"Canicula se resimte chiar şi la munte, însă turiştii găsesc refugiu în peşteri, unde temperaturile scad până la 14 grade", a constatat Bianca Firezar, reporter Digi24 Oradea.

"E foarte cald în oraş, dar în peşteră mi-a fost frig, mi-am luat geaca, e frig acolo", spune o fetiţă care a vizitat peştera Unguru Mare.

"La Unguru Mare temperatura constantă este între 8 şi 12 grade. Le place în peşteră (n.r- turiştilor), pentru că se răcoresc. Chiar şi mie îmi place, mai mult ca afară, m-am obişnuit deja cu temperatura peşterii", a spus Carmen Ungur, ghidul peşterii.

Sunt turişti care au găsit altă modalitate ca să se răcorească: raftingul pe Crişul Repede.

În Şuncuiuş există un parc de 17 rulote, unde pot fi cazate 58 de persoane. Turiştii au la dispoziţie loc pentru grătare, bucătărie, duşuri şi internet wireless.

"Caut vacanţele de genul acesta, nu neapărat un hotel scump. E un camping într-o zonă frumoasă, e un preţ bun. e atmosferă bună, e plăcut."

"Vin familii cu copii, le place foarte mult la noi: stau în natură, stau în aer curat, nu neapărat să stea tot la bloc", explică Gabriela Bradea, proprietara campingului.

O noapte de cazare în campingul cu rulote îi costă pe turişti doar 30 de lei.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri