Piaţa Unirii, înnegrită de gumele de mestecat

Data publicării:
piata Unirii guma

Prostul obicei al aruncării gumei de mestecat pe jos îl costă pe operatorul de salubritate din Oradea peste 10 mii de euro. Este suma pe care o va plăti pentru un utilaj special pentru curăţarea plăcilor de porfir din proaspăt reabilitata Piaţă a Unirii. Acestea au sute de pete lipicioase, care nu pot fi îndepărtate prin metodele obişnuite.

Reabilitată cu peste 3 milioane şi jumătate de euro din fonduri europene, Piaţa Unirii a fost pavată cu porfir, o piatră specială de culoare albă, adusă din Italia. La scurt timp, pe dalele imaculate au apărut o mulţime de pete negre lipicioase.

"În ultimele luni cei care au vizitat Piaţa Unirii din Oradea au aruncat pe jos sute de gume de mestecat. Acestea s-au lipit, s-au întărit, iar ulterior s-au înegrit din cauza mizeriei. Ca urmare cei care ajung prin centrul oraşului au parte de un constrast alb-negru", a observat Claudiu Mihuţ, reporter Digi24 Oradea.

"Cum să arate? Ca într-un oraş necivilizat", spune un localnic.

Una dintre soluţiile operatorului local de salubritate este declanşarea unei campanii prin care localnicii şi turiştii să fie îndemnaţi să nu arunce guma pe caldarâm. În schimb, unii orădeni cred că e nevoie de o rezolvare tranşantă a problemei.

"Amendă, trebuie amendaţi şi atunci bănuiesc că nu ar mai face."

Dacă amenzile pentru aceste gesturi sunt cuprinse între 500 şi 1000 de lei, cu mult mai scumpe sunt însă consecinţele: îndepărtarea bucăţilor lipicioase de pe plăcile de porfir nu se poate face decât cu echipamente speciale. Un astfel de utilaj va fi conceput de o firmă italiană care îl va aduce în probe la Oradea. Apoi va fi stabilită valoarea de vânzare, ce va fi cuprinsă între 12 mii şi 25 de mii de euro, în funcţie de metodele folosite.

"Una este cea care prin jet de abur, dizolvă, după care se poate lipi pe un al obiect mai aderant care se poate dezlipi ulterior de pe carosabil sau a doua variantă - cu un azot lichid care se înjectează, se îngheaţă şi se loveşte mecanic", explică Ionel Ban, directorul firmei de salubritate din Oradea

O sumă la fel de mare va fi plătită de operatorul de salubritate pentru un utilaj care nu lasă urme de anvelope pe dale. O astfel de maşinărie adusă din Ungaria se află în teste la Oradea şi costă 18.000 de euro.

Şi substanţele necesare curăţeniei au preţuri piperate. Un bidon folosit pentru o singură spălare a pieţei costă chiar şi 400 de lei.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri