Pictogramele, modalitate de tratament pentru copiii cu autism din Oradea

Data publicării:
copii diabilitati

Centrul Pyramid Learning a fost inaugurat într-o clădire pregătită inițial pentru a funcţiona ca farmacie socială. Demersul comunității greco-catolice a făcut însă ca spațiul să devină locul în care tinerii cu dizabilități din Oradea să primească sprijinul necesar pentru integrarea în societate. Aici părinții își vor putea duce copiii pe tot parcursul zilei.

"Prin rotație vor fi 15 copii, dar capacitatea centrului este de 30 de copii", explică Ioana Corompati, inițiatoarea proiectului. "În prezent avem 7 persoane, 7 terapeuți dintre care 3 sunt psihologi, avem studenți la psihologie, avem voluntari."

Proiectul a demarat după ce doi psihologi au realizat că metodele practicate în școlile speciale nu dau cel mai bun randament. Astfel, mulți tineri ajungeau la maturitate fără a fi capabili să își găsească un loc de muncă. Centrul din Oradea este al doilea din țară care folosește metoda PEX bazată pe schimbul de pictograme.

"Îi ajută foarte mult în a forma propoziții, în a face diferența între imagini", spune Ioana Șerfezi, psiholog.

"Ne propunem să luăm fiecare copil în parte unic și el să beneficieze nu de o terapie liniară, care să funcționeze pentru toți copiii, ci de exact ce are el nevoie", susține Lili Covaci, consultant PEX România.

Rezultatele învăţării cu ajutorul pictogramelor au fost remarcate prima dată în Statele Unite unde tinerii cu autism au ajuns să lucreze în instituții respectabile. Succesul constă în transformarea stereotipiei pe care tânărul o are într-o vocație. 

În România peste 30.000 de persoane suferă de autism, iar la fiecare 7 ore un copil se naște cu această afecțiune.

reporter: Claudiu Mihuț
operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri