Picturile Sinagogii Zion din Oradea, reabilitate din bani economisiţi

Data publicării:
BETA sinagoga

Interiorul Sinagogii Zion de pe Strada Independenţei din Oradea a fost cucerit de schele. Zeci de muncitori lucrează zilnic pentru a-i reda strălucirea de odinioară .

"Lucrăm la partea de arhitectură, la faţadă, refacem tencuielile şi la interior am ridicat schele, după cum se vede, ca să putem face reparaţiile la pereţi, ca pe urmă să poată veni cu picturile", spune Denisa Mada, inginer constructor.

Executanţii mai au la dispoziţie un an pentru a termina reabilitarea completă a lăcaşului. Termenul de predare s-a prelungit cu şase luni, după ce Primăria a decis să renoveze şi interiorul cu 400 de mii de euro.

"Am reuşit să obţinem şi o suplimentare a proiectului, prin care noi putem folosi aceşti bani pentru reabilitarea mobilierului, picturilor şi zugrăvelii interioare din sinagoga Zion", a precizat Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

"Trebuie exploatat tot ce ţine de memoria oraşului, în centrul vechi, trebuie puse în valoare", consideră un orădean.

"E foarte bine că se face, măcar avem şi noi un oraş frumos."

Lucrările la Sinagoga Neologă Zion sunt finanţate din fonduri transfrontaliere. Când va fi gata, lăcaşul de cult va găzdui un centru cultural cu sală de spectacole şi un centru de informare turistică. Partenerul proiectului este comunitatea evreiască din oraşul maghiar Debreţin, care, la rândul ei, foloseşte banii tot pentru reabilitarea unei sinagogi.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Darius Pop

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri